Magazin

Prirodni lekovi za ublažavanje kašlja

Osim zimske sezone gripa i virusa, najčešći uzroci koji izazivaju kašalj nalaze se u našem okruženju. To mogu biti razni alergeni, aerozagađenje, suv vazduh, klimatizovani prostor bez dovoljno vlažnosti u vazduhu, duvanski dim… Pre nego što se oslonimo na lekove, možemo da probamo nekoliko jednostavnih kućnih sredstava za zaustavljanje kašlja.
Prirodni lekovi za ublažavanje kašlja© Pexels/Los Muertos Crew

Kašalj se pojavljuje kao odbrambeni mehanizam i fiziološki odgovor na iritaciju disajnih puteva. Tokom zimskih meseci, suvi kašalj je uobičajena pojava, koja često može da nas ometa tokom svakodnevnice i kada pokušavamo da zaspimo.

Suvi kašalj naziva se i neproduktivni, odnosno nadražajni kašalj. Nastaje kada se sekret iz nosa sliva u grlo i dušnik i lepi se, a naš oganizam pokušava da ga izbaci. Tokom učestalog kašljanja sve više se oštećuje sluznica disajnih puteva, što dovodi do dodatne iritacije (osećaja "golicanja" u grlu).  Zatim, tu je i produktivni, odnosno vlažni kašalj, koji iz pluća pokreće sekret i prilikom kašljanja se izbacuje iz organizma.

Od različitih čajeva do inhalacije, postoji nekoliko kućnih načina da ublažimo kašalj:

Med

Med je efikasan za prirodno lečenje dnevnog i noćnog suvog kašlja. Sadrži antibakterijska svojstva, a svojom gustinom i lepljivošću oblaže sluznice u grlu i smanjuje iritaciju.

Jedna analiza iz 2021. godine je pokazala da je med uspeo da ublaži kašalj kod volontera, kao i da je smanjio potrebu za korišćenjem antibiotika, a druga istraživanja su pokazala da je med bio jednako uspešan kao i sirup dekstrometorfan (lek za sprečavanje kašlja).

Preporučuje se jedna do tri kašike dnevno, a ako želimo da ublažimo noćni kašalj, kašiku meda bi trebalo da uzmemo pred spavanje. Osim što možemo da umirimo grlo, med može da nam pomogne i da lepše zaspimo.

Čajevi od belog sleza, đumbira, belog i crnog luka

Topli napici, kao što su čajevi i mlaka voda sa limunom mogu da ublaže suvi kašalj i bolove u grlu. Topla tečnost pomaže da se sluz razredi, što olakšava iskašljavanje. Pored toga, tečnosti pomažu da se organizam hidrira, pogotovo kada je kašalj simptom prehlade/gripa. Najdelotvorniji čajevi za suvi kašalj su od korena belog sleza, korena sladića, majčine dušice, nane, đumbirabelog i crnog luka (kuva se sa ljuskom i mogu se dodati limun i med za poboljšanje ukusa).

Slana voda

Pored ovih napitaka, ispiranje grla slanom vodom je stari narodni lek za ublažavanje kašlja. Ovaj rastvor smanjuje iritaciju i ublažava otok na sluznicama. Grlo se ispira rastvorom jedne kašičice soli u dva decilitra mlake vode, a najbolje je primeniti ovu metodu pred spavanje.

Inhalacija

Vodena para je delotvorna za sprečavanje kašlja, prehlade i zapušenih disajnih puteva. Udisanjem pare se nagomilani sekret omekšava i postepeno može da se izbaci. Najbolji efekti postižu se kada u ključalu vodu dodamo nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili listići čaja od nane ili majčine dušice.

Lice treba postaviti iznad posude u kojoj je voda, prekriti glavu peškirom i udisati paru od 5 do 10 minuta. Ovaj postupak inhaliranja može da se ponavlja dva do tri puta dnevno.

Dobro je da redovno provetravamo prostorije u kojima se nalazimo, kako bismo imali protok svežeg vazduha i sprečili dodatno sušenje grla. Na kraju, preporučljivo je da spavamo blago uzdignute glave i da izbegavamo spavanje na leđima, kako sekret ne bi nastavio da klizi niz grlo i doveo do jače iritacije i golicanja. 

 

image