Magazin

Ovi napici poboljšavaju varenje, treba ih piti posle obroka

Oštar bol u stomaku, mučnine, nadutost su neki od problema sa kojima se možemo suočiti kada sistem za varenje ne funkcioniše dobro. Za varenje hrane jako je bitna hidratacija, a topla voda, biljni čajevi a određeni sokovi pomažu boljem zdravlju creva i olakšavaju probleme koji nastaju posle jela.
Ovi napici poboljšavaju varenje, treba ih piti posle obroka© Massimo Rinaldi/unsplash

Tokom prazničnog perioda, čećše jedemo i neretko preterujemo sa hranom. To nam "naplaćuje" digestivni trakt i signalizira bolovima u predelu stomaka, nadimanjem, mučninama. Ipak, određena pića smiruju stomak, poboljšavaju zdravlje creva i podstiču apsorpciju hranljivih materija.

Kada hrana ili tečnost dospeju u telo, putuje niz jednjak do želuca gde se razgrađuju enzimima za varenje. Zatim dolaze u creva, pa se hranljive materije apsorbuju u krvotok. Tokom ovog procesa, bakterije u crevima igraju važnu ulogu u funkciji varenja, a njihov poremećaj, kako je poznato, povezan je s gojaznošću i upalnim bolestima creva.

Voda, određena pića i vlakna iz hrane su izrazito važni u ovom procesu, piše Heltlajn. Zato, ukoliko osetimo stomačne nelagodnosti, nije loše da probamo sa određenim napicima koja pokreću varenje.

Voda - osim što je važna za hidrataciju organizma, brojna istraživanja ukazuju da topla voda pomaže crevnim bakterijama da bolje rade.

Biljni čajevi - ova korisna topla pića će smiriti stomak, ali će smanjiti upale i ublažiti simptome probavnih tegoba. Posebno su se dobro pokazali čaj od nane, čaj od kurkume, đumbira, komorača.

Smutiji - napitak koji će ne samo okrepiti organizam, već vlakana, koji se nalaze u voću i povrću, pomoći će da "otpad" iz tela lakše prođe kroz digestivni sistem. U obzir treba uzeti smutije sa zelenim lisnatim povrćem, kao što je spanać, blitva.

Kombuha - ovo piće se dobija fermentacijom slatkog čaja pomoću kombuha gljive. Izvor je mnogih prirodnih probiotika i pomaže u apsorpciji hranljivih materija.

Kefir - "belo piće" kiselkastog ukusa je takođe puno probiotika i sadrži različite hranljive sastojke koje su posebno bitne u očuvanju imuniteta.

Đumbir - koristi se za ublažavanje stomačnih tegoba i lečenje problema kao što su mučnina i loše varenje.

Šta je još dobro za dobar rad stomaka

Ako napitak nije dovoljan, šetnja i lagane vežbe pomažu pri varenju. Drugim rečima, gravitacija je od koristi da se hrana lakše kreće kroz probavni sistem, dok ležanje ili odlazak na spavanje nakon jela, usporavaju varenje. Takođe, eliminisanje cigareta i alkohola, uzimanje probiotika, bavljenje aktivnostima koje smanjuju nivo stresa (duboko disanje, joga) su faktori koji utiču na bolji rad stomaka.

Šta treba izbegavati posle obroka

Čajevi i topla voda pomažu u boljem radu creva, ali postoje pića koja rado konzumiramo, a veoma su štetna. Na primer, gas u gaziranim pićima često povećava nivo želudačne kiseline, izazivajući nadutost i podrigivanje.

Takođe, istraživanja jasno pokazuju da konzumiranje velikih količina alkohola mogu da:

  • povećaju upalu u crevima
  • oštete digestivni trakt
  • negativno utiču na zdravlje creva
image