Magazin

"On ne spava, on radi": Koje su svakodnevne navike Vladimira Putina i zašto pije čaj sa Altaja

Navike ruskog predsednika Vladimira Putina, njegov stil života i raspored tokom radnih i neradnih dana, teme su koje još od njegovog prvog mandata zanimaju ljude širom sveta. "Pa to je Putin, on ne spava, on radi", našalio se svojevremeno pres-sekretar Dmitrij Peskov, ali - u svakoj šali ima pola istine.
"On ne spava, on radi": Koje su svakodnevne navike Vladimira Putina i zašto pije čaj sa Altaja© Риа Новости / Алексей Дружинин

Kada se spomene Vladimir Putin, prva asocijacija je posao, jer biti na čelu države kakva je Rusija, zahteva konstantnu posvećenost i odgovornost. I sam predsednik Ruske Federacije za sebe kaže da je radoholičar, koji čak i kada odmara, voli da uvek i sve drži pod kontrolom.

Ipak, i pored velikog broja obaveza, sastanaka, konferencija i službenih putovanja, Vladimir Putin voli da uživa, a budući da je u centru pažnje već niz godina, njegove životne navike ne prestaju da intrigiraju ni medije, a ni obične ljude.

Buđenje rano ujutru ne voli, a u slobodno vreme često i radi

"Pa to je Putin, on ne spava, on radi", našalio se u jednom intervjuu pres-sekretar Dmitrij Peskov, a nakon njegove izjave mnogi su se zapitali - koliko zapravo spava predsednik najveće zemlje na svetu? Na ovo pitanje odgovor je dao sam Vladimir Putin, koji je naglasio da raspored posla i službenih putovanja umnogome diktira i raspored sna. "Tokom napornih putovanja, spavao sam između 5,5 i 6 sati. To je normalno, naspavam se", izjavio je predsednik Rusije, naglasivši da je san kraći od ovoga ipak nedovoljan za uobičajeno funkcionisanje. Putin inače za sebe kaže da nije ranoranilac i da mu rano buđenje ipak predstavlja problem.

Kada je reč o odmoru, Vladimir Putin smatra da je najbolje promeniti uobičajeni raspored, a na pitanje šta radi u slobodno vreme odgovorio je vrlo kratko: "Radim". Međutim, i pored toga što je već godinama na čelu jedne od najmoćnijih država na svetu, ruski predsednik smatra da živi jedan sasvim običan život u kome ima prostora i za druženje sa bliskim ljudima, i za sport, i za hobije. "Trudim se da izdvojim vreme za to. Tako sam navikao još pre nego što sam postao predsednik", kazao je Putin.

Putin: "Jedem sve, ali umereno"

Govoreći o ishrani, ruski predsednik voli da istakne da se ne pridržava nikakvih posebnih dijeta, već da je ključ njegove dobre linije i čvrstog zdravlja u izbalansiranoj i umerenoj ishrani. Kada je došao na čelo države, Putin je čak i kuvarima u Kremlju rekao da sve što inače pripremaju, pripremaju i sada, i da za njega ne treba da kuvaju ništa posebno. Dmitrij Peskov je, pak, u jednom od nastupa izjavio da Vladimir Putin vodi računa da jede što manje testenina i peciva. Glava Rusije je ravnodušan čak i kada su u pitanju slatkiši, a jedini izuzetak je sladoled, i to "Plombir", koji već decenijama važi za simbol Rusije i podseća na sovjetska vremena.

Ujutru, za doručak, predsednik Ruske Federacije najviše uživa u kašama, a sutlijaš, kaša od heljde ili pšenična kaša se gotovo svako jutro nađu na njegovoj trpezi. Ovsenu kašu, pak, izbegava u širokom luku. Na meniju ruskog predsednika se nalaze i sitan sir, med i povrće. Ne preza ni od toga da sam sebi spremi neki obrok, a kako je i sam priznao salate priprema naročito dobro. Na pitanje da li više voli ribu ili meso, Putin je izjavio i da će češće odabrati ribu. "Od mesa volim ovčetinu", priznao je predsednik.

Najviše uživa u čaju, a pivo izbegava jer od njega raste stomak

"Sve mogu da popijem", rekao je Putin u jednom intervjuu još davne 2002. godine, ali istina je da ni u čemu ne uživa kao u šoljici dobrog čaja. Naročito voli one prirodne, od lekovitog bilja i trava sa Altaja ili iz Sibira. Možda su upravo ovi čajevi "krivi" za to što i u osmoj deceniji izgleda jedro i živi život punim plućima? Osim čajeva, Vladimir Putin voli i zdrave šejkove, a jedan, koji je sam osmislio, se sastoji od cvekle i rena.

Još u vreme kada je živeo i radio u Nemačkoj, Putin je zavoleo pivo, a kako bi održavala prijateljske odnose dveju zemalja, kancelarka Angela Merkel je umela da pošalje paket za Moskvu. Ipak, u poslednje vreme Putin radije bira druge napitke: "Trudim se da ne pijem pivo. Raste stomak", našalio se ruski predsednik.

Fitnes i sport su ključni za dobro zdravlje

O fizičkoj spremi Vladimira Putina zna ceo svet, a kako i sam predsednik ističe, fizička aktivnost je zalog dobrom zdravlju. "Prvo vežbe, a zatim i bazen", opisao je Putin početak svog dana. Glava ruske države je i veliki ljubitelj ekstremnijih vidova fizičkih aktivnosti, a dobro je poznato i to da ne propušta priliku da se na Bogojavljenje, kada je temperatura ispod 0, okupa u zaleđenom jezeru. Osim toga, jedan od hobija Vladimira Putina je i ronjenje, a predsednik Rusije se može pohvaliti i mnogobrojnim ekspedicijama u kojima je ronio sa bocom na Bajkalu, u Crnom moru i Finskom zalivu.

Vladimir Putin je i majstor sporta u dve borilačke discipline - džudou i sambou - a kako i sam voli da istakne, one ga nisu naučile samo zdravom životu, već i određenim principima življenja. "Treba biti fleksibilan, ponekad i ustupiti, ali samo onda kada taj put vodi ka pobedi", podelio je svoje misli. Velika strast ruskog predsednika su i zimski sportovi poput skijanja, "frirajda" i hokeja. Ovaj sport je savladao kada je imao 60 godina: "Pre nisam umeo uopšte ka klizam, ali sam naučio". Hokej je veoma zahtevan sport", podelio je svoje impresije Putin. Osim ovih sportova, predsednik Rusije je vičan i u jahanju konja, pecanju, planinarenju i mnogim drugim veštinama, a njegove fotografije u kojima uživa u sportskim aktivnostima neretko obiđu ceo svet.

O svakodnevnim navikama i rutinskim aktivnostima

Ono što najčešće privlači pažnju kada se Vladimir Putin pojavi u javnosti jeste to da sat uvek nosi na desnoj ruci, što je suprotno svim pravilima. O ovoj njegovoj navici je uvek bilo svakojakih teorija zavere i diskusija, ali Putin to objašnjava praktičnošću: "Smeta mi koturčić koji pokreće mehanizam. Neprijatno je i bolno". Još jedna zanimljivost iz svakodnevnog života Vladimira Putina je da on gotovo nikada sa sobom ne nosi gotovinu, a sve transakcije obavlja ili karticom ili putem elektronskog bankarstva.

I način oblačenja ruskog predsednika je nešto što privlači pažnju svih medija i ljubitelja mode, a iako i sam Putin ističe da za njega moda ne predstavlja nešto čemu treba posvetiti posebnu pažnju, on je uvek obučen u skladu sa prilikom u kojoj se nalazi. U ruskom jeziku postoji i poslovica "Dočekuju po odeći, a ispraćaju po pameti", koja sugeriše da je naposletku mnogo značajnije ono što će neko reći, nego to kako ta osoba izgleda.

image