Magazin

Srebrna ogrlica Rusije: Turistička ruta koja objedinjuje sve lepote zemlje, i prirodne i istorijske

Nacionalni parkovi, muzeji, hramovi, uzgajivačnice jelena i najlepše peščane plaže. I sve to na teritoriji dužoj od 3.000 kilometara! Neko bi rekao - spoj nespojivog. Možda i jeste, ali jedno je sigurno: Srebrna ogrlica Rusije oduzima dah i navodi svakoga da "zaroni" u istoriju, kulturu i čari prirode.
Srebrna ogrlica Rusije: Turistička ruta koja objedinjuje sve lepote zemlje, i prirodne i istorijske© Wikimedia Commons / Olga1969

Mnogi su čuli za Zlatni prsten Rusije - istorijsku turističku rutu koju čini 9 gradova u centralnom delu zemlje i koja pruža turistima nezaboravno iskustvo i kulturološku "infuziju". Ipak, to jedina ruta ovog tipa u Rusiji. Postoji još jedna, ništa manje atraktivna.

Srebrna ogrlica Rusije: više od 170 turističkih atrakcija

Srebrna ogrlica Rusije je međuregionalni turistički projekat koji objedinjuje istorijske gradove, nacionalne parkove, peščane plaže, imperatorske dvorce i hramove u čak 11 regiona u severozapadnom delu Rusije. Rutu čini više od 170 turističkih maršruta od kojih je svaka posebna na svoj način, a njihova ukupna dužina premašuje 3.000 kilometara.

Kalinjingradska oblast

Kalinjingrad i okolni gradovi su sve do 1946. godine ulazili u sastav Nemačke, što se u velikoj meri odrazilo i na arhitekturu. Do danas je u ovom "deliću Zapada" ostalo očuvano mnogo objekata iz tog perioda: katedrala, gradska kapija, ostaci utvrđenja, kao i Muzej Svetskog okeana i Muzej ćilibara.

Pskovska oblast

Jedna od najstarijih oblasti u Rusiji je Pskovska oblast - prvo spominjanje u letopisima zabeleženo je još u 10. veku naše ere. Njene najveće atrakcije jesu Isborska tvrđava, Sveto-Uspenski Pskovo-Pečerski manastir, kao i Pskovski kremlj, ali se može pohvaliti i drugim važnim istorijskim spomenicima.

Lenjingradska oblast i Sankt Peterburg

Srednjevekovna utvrđenja, vojni memorijalni centri, dvorci ruske imperatorske dinastije, hramovi i kuće velikih ruskih pisaca - sve ovo, i još mnogo toga, može se videti u Lenjingradskoj oblasti. Sankt Peterburg je, istina, najveći "biser" regije.

Republika Karelija

Republika Karelija je jedan od najkoloritnijih delova ove rute. U njoj se nalazi jedan od najlepših nacionalnih parkova Rusije, Ruskeala, Muzej-rezervat Kiži, koji se nalazi na listi Svetske baštine UNESKA, kao i Muzej arhitekture pod otvorenim nebom u kome posetioci mogu da se upoznaju sa tradicionalnom kulturom regiona.

Murmanska oblast

Murmanska oblast se može pohvaliti neverovatnom prirodom: Barencovo more, vodopadi, zalivi opkoljeni plažama sa najsitnijim peskom i brojni rezervati prirode samo su delić onoga što ova regija nudi.

Arhangeljska oblast

U primorskom kraju Arhangeljske oblasti nalazi se Solovecki državni istorijski-arhitekturni i prirodni muzej - još jedan "biser" Rusije koji je zasluženo dospeo na listu Svetske baštine UNESKO. Najupečatljiviji elementi ovog muzeja su Botanička bašta i Solovecki manastir.

Nenecki autonomni okrug

Nenecki autonomni okrug je interesantan po tome što se u njemu turisti mogu upoznati sa etničkim grupama koje i dan danas žive od uzgajanja jelena i žive na isti način na koji su živele i pre nekoliko stotina godina. Ovaj region se nalazi iza polarnog kruga, a njegova teritorija okružena je Belim, Karskim, Barencovim i Pečorskim morem.

Republika Komi

UNESKO je prepoznao i čari Republike Komi i njene šumovite predele svrstao na listu Svetske baštine. Osim prirodnim lepotama, turisti se mogu prepustiti i gastronomskim uživanjima i probati napitak sur i keks šanjgi, koji su zaštitni znak regiona.

Vologodska oblast

Vologodska oblast je poznata po mnogobrojnim spomenicima arhitekture, kao i po svojoj netaknutoj prirodi: ovde se nalaze Muzej čipke, Vologodski kremlj, Sofijski i Voskresenski hram, kao i jedan od najvećih nacionalnih parkova Rusije, Ruski Sever, u kome obitava veliki broj zaštićenih i retkih vrsta životinja i ptica. 

Novgorodska oblast

Južni deo rute na kome se nalazi i Novgorodska oblast je bogat starinskim gradovima i mnogobrojnim spomenicima kulture. Glavne atrakcije ove oblasti su Iverski i Spaso-Preobraženski manastiri, kao i kuća-muzej Fjodora Dostojevskog, jednog od najvećih ruskih pisaca.

image