Magazin

Nemoguće je eliminisati toksične "večne hemikalije" iz ishrane – šta onda možemo da uradimo

"Večne hemikalije", odnosno toksična PFAS jedinjenja su zastupljena u skoro svakoj namirnici i nemoguće je da ih izbegnemo. Mnoge bolesti, kao što su poremećaj imunog sistema i karcinom mogu da se dovedu u vezu sa njima i iako ih ne možemo skroz eliminisati, možemo raditi na tome da budu što manje zastupljene u našim životima.
Nemoguće je eliminisati toksične "večne hemikalije" iz ishrane – šta onda možemo da uradimo© Nate Johnston/unsplash

Poslednjih godina, istraživanja su ukazala na prisustvo toksičnih PFAS "večnih hemikalija" u raznim osnovnim namirnicama, proizvodima i napicima u okviru prehrambenog sistema.

Među namirnicama u kojima su pronađene su kelj, jaja, puter, proteinski prah, mleko, kečap, kafa, smuti, čaj, govedina, voćni sokovi i pirinač. Dokazi sugerišu da je najčešće kontaminirana hrana za poneti, morski plodovi, pa čak i hrana za kućne ljubimce.

Pa, kako izbeći PFAS u ishrani? Izgleda da ne možemo, što je veoma zabrinjavajuće, ali možemo da preuzmemo neke korake kako bismo smanjili izloženost.

Šta su "večne hemikalije" i kako se boriti protiv njih

PFAS su klasa od oko 15.000 jedinjenja koja se obično koriste za izradu proizvoda otpornih na vodu, toplotu. Nazivaju se "večnim hemikalijama" jer se prirodno ne razgrađuju i povezane su sa rakom, bubrežnim bolestima, problemima sa jetrom, poremećajima imunog sistema, urođenim manama i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Jasno je da ih ne možemo eliminisati iz naših života, ali šta onda da uradimo

Istraživanja su otkrila da oni koji generalno unose veće količine svežeg voća i povrća mogu imati niži nivo PFAS u krvi. Ovi proizvodi zahtevaju manje pakovanja i obrade, što smanjuje ulazne tačke ovih hemikalija. Takođe je preporučljivo jesti manje mesa, posebno onog crvenog. Izbegavati hranu za poneti i biti oprezan kod lisnatog povrća jer ono apsorbuje hemikalije i ono koje se uzgajaju u blizini izvora zagađenja ili u kanalizacionom mulju, verovatno su kontaminirane ovim zagađivačem. Proučavanja ukazuju da konzumiranje različite hrane i pića može smanjiti nivo ovih hemikalija u krvi. Redovno pijenje jedne hipotetički kontaminirane marke soka od pomorandže može stvoriti pravu pretnju po zdravlje. Promena brendova mogla bi smanjiti količinu konzumiranih hemikalija.

Pripremati hranu kod kuće

Naučnici su pronašli vezu između viših nivoa PFAS u krvi i čestog konzumiranja hrane van kuće jer hrana za poneti zahteva pakovanja i obično je više obrađena. Kuvanje kod kuće je povezano sa nižim nivoima ovih čestica u krvi, ali treba imati na umu da je teško izbeći hemikalije u kućnim posudama za kuvanje, te i tu treba biti oprezan.

Jesti umerenu količinu ribe i morskih plodova

Morska riba može biti bezbednija od slatkovodne jer su čestice razređeniji u okeanu nego u rekama ili jezerima, pokazuju nedavna istraživanja. Takođe, nedavno testiranje 26 vrsta morskih plodova koji se prodaju sveži na pijaci u Nju Hempširu otkrili su PFAS u svemu, sa najvećom koncentracijom u škampima i jastozima, piše Gardijan.

I iz kanalizacionog mulja vreba opasnost

Iako su regulatori fokusirani na smanjenje ovih čestica u vodi, postoji opšti konsenzus da hrana predstavlja najveći put izloženosti - mada to nije konačno utvrđeno. Nijedna hrana nije potpuno sigurna od kontaminacije jer se PFAS koriste u hiljadama potrošačkih proizvoda i industrijskih procesa, zagađenje je toliko rasprostranjeno i postoji mnoštvo ulaznih tačaka u prehrambenom sistemu.

Među najozbiljnijim zabrinutostima je kanalizacioni mulj, koji se koristi kao jeftina alternativa đubrivu na poljoprivrednim zemljištima i za koji se smatra da je pun PFAS-a. Farme koje koriste ovu supstancu su pronađene da imaju zabrinjavajuće nivoe ovih hemikalija u svom mesu i proizvodima jer usevi mogu apsorbovati jedinjenja.

image