Magazin

Muzika za bebine uši: Nauka otkriva koje poznate pop i rok numere mališani obožavaju

"Zarazan" ritam, elementi koji se ponavljaju, visoki tonovi i jednostavna struktura - ovako naučnici opisuju pesme koje su idealne za decu. Ima li takvih numera među pesmama poznatih pop i rok izvođača? Itekako!
Muzika za bebine uši: Nauka otkriva koje poznate pop i rok numere mališani obožavaju© Canva / DaniloAndjus

Osam od deset roditelja svakodnevno pušta muziku svojim mališanima kako bi ih animirali ili umirili, dok skoro polovina i zaista vidi pozitivan učinak kod svoje dece nakon slušanja muzike. Da li je to samo subjektivni osećaj? Ne, iza benefita koje određene numere imaju na decu stoji nauka.

Formula za "idealnu" dečiju pesmu

Pesme za decu bi, u idealno slučaju, trebalo da imaju tempo koji varira između 60 i 120 BPM (otkucaja u minuti), "marširajući ili ljuljuškajući" ritam koji se ponavlja kroz čitavu kompoziciju, kao i ritmičan, veseo tekst, pokazala su istraživanja psihologa sa Univerziteta u Šefildu. Ovakva muzika podstiče mališane da hodaju, igraju ili se njišu u ritmu muzike, što se pozitivno odažava na njihovo raspoloženje, kao i unapređenje motoričkih veština i koordinacije u prostoru.

"Dečije pesmice imaju jednostavnu strukturu i ritam koji je moguće predvideti, a mališani tome ne mogu da odole", naveo je doktor Majkl Bonšor u intervjuu za Njujork Post.

Nije samo poboljšanje motorike i koordinacije, ima i drugih benefita

Reči i melodija koji su repetitivnog karaktera, odnosno koji se ponavljaju, olakšavaju deci da imaju aktivnu ulogu u slušanju muzike i podstiču ih da se uključe u "izvođenje", što dugoročno ima veliki uticaj na njihove komunikacione veštine. Ujedno, slušanje pesama koje su prijatne njihovom uhu, mališanima omogućava i da se povežu sa svojim roditeljima, kroz posmatranje govora tela koji je prisutan tokom igranja uz muziku i njegovu sinhronizaciju.

"Aktivnosti propraćene muzikom imaju pozitivan učinak na razvoj deteta i pomažu im da izgrade komunikacione veštine, ali i da nauče da kanališu svoje emocije", pojasnio je doktor Bonšor.

Koje su to pesme "savršene" za malu decu

Pesme koje odgovaraju gorenavedenim parametrima ne moraju nužno biti komponovane za mališane. Štaviše, među popularnim rok i pop kompozicijama već postoje pesme koje prijaju dečijem uhu, a u kojima uživaju i odrasli. Među njima su svetski poznate pesme "Radio Ga Ga" i "We Will Rock You" rok grupe Kvin, kao i numera "All the Single Ladies" koju izvodi Bijonse, prenosi Njujork Post. Među pesmama koje ispunjavaju ove kriterijume nalaze se i "I Like to Move It" izvođača will.i.am, "Don’t Worry, Be Happy" Bobija MekFerina, kao i "Rim Tim Tagi Dim" Bejbi Lazanje.

image