Magazin

Ovih 10 pesama garantovano smanjuju stres i anksioznost, kaže istraživanje

Muzika je jedan od najboljih i najlakših načina da se opustimo i da "osvežimo" um i telo. U situacijama kada se budemo osećali iscrpljeno, naučnici preporučuju da stavimo slušalice i uživamo u muzičkoj listi. Iako možda imate svoje pesme za opuštanje, stručnjaci ističu da jedna pesma dokazano smanjuje stres i više je nego dobrodošla u stanjima velike napetosti.
Ovih 10 pesama garantovano smanjuju stres i anksioznost, kaže istraživanje© @ lookstudio

Kada stvari postanu previše stresne na poslu, kod kuće ili u školi, dobro je da pronađemo i iskoristimo tehnike za ublažavanje nemira. Kako se borimo protiv stresnih situacija, zavisi od osobe do osobe, ali se čini da postoji jedan način koji svima pomaže, a to je slušanje muzike.

"Terapija zvukom" nas može smiriti i dokazano je da pomaže u stresnim situacijama, jer opušta, poboljšanja raspoloženja i opšte blagostanje.

Nedavno su neuronaučnici došli do saznanja da određena muzika i pesme mogu, ne samo da ublaže bol, već i anksioznost. Ispitanici su rešavali zagonetku pod stresnim okolnostim, dok su slušali različite pesme. Naučnici su beležili njihovu moždanu aktivnost i psihičko stanje uključujući praćenje otkucaja srca, krvnog pritiska i disanja.

Zaključci doktora Dejvida Luisa Hodsona koji je sproveo istraživanje, govore da pesma Weightless više umiruje i opušta ispitanike u odnosu na ostale kompozicije koje su slušali. Slušanje ove numere je izazvalo smanjenje anksioznosti za 65 posto i smanjenje uobičajenog fiziološkog odgovora učesnika za 35 posto.

Navedena kompozicija, grupe Markoni Union (Marconi Union) nastala je u saradnji sa zvučnim terapeutima. Pažljivo uređena harmonija, bas i ritam ne samo da pomažu u smanjenju anksioznosti, već mogu da pomognu u usporavanju otkucaja srca, smanjenju krvnog pritiska i nižem nivou kortizola. Zanimljivo, zbog ove pesme može vam se i prispavati, te se ne preporučuje da je slušate dok vozite ili radite nešto što zahteva koncentraciju, piše Kalm Sejdž.

Pored nevedene pesme, pogledajte i druge kompozicije koje mogu pomoći u smanjenju anksioznost.

1. Weightless by Marconi Union

2. We Can Fly by Rue du Soleil (Café Del Mar)

3. Canzonetta Sull’aria by Mozart

4. Someone Like You by Adele

5. Pure Shores by All Saints

6. Please Don’t Go by Barcelona

7. Strawberry Swing by Coldplay

8. Watermark by Enya

9. Mellomaniac (Chill Out Mix) by DJ Shah

10. Electra by Airstream

image