Magazin

Kruške - slatke, a čuvaju vitku liniju i zdravlje

Ako vas kruška do sada nije impresionirala i nije bila među vašim ominjenim voćkama, možda će njene hranljive materije i potencijalne zdravstvene koristi ubediti da ipak razmislite i češće je uvrstite u jelovnike. Pored toga što je dobra za srce, čuvaju vitku liniju.
Kruške - slatke, a čuvaju vitku liniju i zdravlje© Karolina Kaboompics/pexels

Mnogi će se složiti da su kruške lako dostupno voće, ali nisu baš najpopularnije i često nam među limunom i grejpom ostanu poslednje u činiji. Ipak, nutricionisti predlažu da ih polako uvrstimo u ishranu i ojačamo ogranizam:

"Odličan su izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja. Hranljivi sastojci kruške doprinose zdravstvenim prednostima poput smanjenog rizika od određenih bolesti, a posebno su korisne za zdravlje creva i srca", objašnjava dijetetičar Džuli Pejs.

Čuvaju srce i vitku liniju

Jedna kruška srednje veličine ima oko 112 kalorije, a obezbeđuje više od desetine esencijalnih hranljivih materija - vitamina C, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra, a veoma su bogate vlaknima.

"Imaju malo natrijuma i ne sadrže zasićene masti. Ova linija hranljivih sastojaka čini kruške pobedničkim izborom hrane za smanjenje rizika od hroničnih bolesti i doprinose zdravom varenju", kaže Hana Džons, dijetetičar.

Postoje studije koje ukazuju da kruške pomažu u održavanju vitke linije i to baš zbog vlakana.

Dosta dijetetskih vlakana je ključno za zdravo varenje, ali upravo ona često nedostaju organizmu: "Kruške obezbeđuju obe vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiv, što je veoma korisno za probavu", naglašava Džons. Takođe, pomenuta vlakna ne samo pokreću creva, ona su iznenađujući i koristan element ishrane za zdravije srce. Što više vlakana jedemo, manji je rizik od kardiovaskularnih problema kao što su srčani udar, kaže jedna studija iz 2022. godine.

Obiluju antioksidansima, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

"Procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce i upravo ovi antioksidansi mogu poboljšati krvne markere povezane sa zdravljem srca. Takođe, konzumiranje krušaka doprinosi smanjenom riziku od dijabetesa tipa 2", objašnjava Pejs.

image