Magazin

Ilon Mask: "U narednih 10 godina moždane čipove će imati milioni ljudi"

"Ako sve bude išlo kako treba, u narednih 10 godina moždane implante imaće milioni ljudi", smatra Ilon Mask. Deo stanovništva je ova izjava tehnološkog mogula itekako zabrinula, dok su drugi mišljenja da inovacije ovog tipa mogu umnogome olakšati život.
Ilon Mask: "U narednih 10 godina moždane čipove će imati milioni ljudi"© DALL-E by ChatGPT

Vest da je Maskova biotehnološka kompanija Neuralink ugradila prvi moždani čip paralizovanom pacijentu početkom tekuće godine izazvala je buru reakcija. Početkom avgusta meseca usledila je još jedna operacija ugradnje moždanog implanta, koja je prošla jednako dobro. Oba pacijenta su se nakon hirurških zahvata osećala jako dobro, što je Masku itekako dalo "vetar u leđa". Sada je on više nego ikada pre ubeđen da su moždani čipovi naša bliska budućnost.

Mask predviđa vrtoglave brojke 

Po mišljenju ovog tehnološkog entuzijaste, već u narednih nekoliko godina ugradnja moždanih implanta postaće masovna. "Ako sve bude išlo kako treba, kroz nekoliko godina imaćemo na stotine ljudi sa Neuralink čipovima, kroz pet godina možda i desetine hiljada, a kroz deset - čak i milione", napisao je Ilon Mask na svom nalogu na Iks mreži.

Maskovi čipovi su se do sada pokazali kao dosta efikasni (izuzev neznatnih problema u vidu otkazivanja dela implanta), a zahvaljujući njima do sada su šansu za novi, ispunjeniji život dobila dva pacijenta. Čip se za njihov mozak vezao posebnim elektrodama koje su poput niti, a čitava aparatura zajedno sa ugradnjom koštala oko 60 hiljada američkih dolara.

Moždani čipovi se razvijaju od 2016. godine

Razvijanje moždanih čipova Maskovim stručnjacima oduzelo je punih 8 godina, a pre nego što su oni ugrađeni ljudima, sprovedena su opsežna testiranja na životinjama. Istina, još tada su implanti imali minorne defekte, ali je američko regulatrno tela FDA i pored toga dalo "zeleno svetlo" za ovaj ambiciozni projekat.

"Zamislite kada bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže od daktilografa ili voditelja aukcije. To je cilj", naveo je tada Mask i pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama. Jedni su poduhvat biznismena još tada ocenili kao sulud, dok su paralizovani pacijenti, kojima je pomoć te vrste najpotrebnija, oberučke prihvatili poziv Maska da "legnu pod nož".

image