Magazin

Zašto će neki partneri oprostiti prevaru

"Nekog koga pokreće ljubav, moguće je da će oprostiti", ma koliko god prevara bila teška, razarajuće i destruktivna za porodicu i prijatelje. Da li će neko preći preko prevare zavisi od toga "kakva je osoba, kakav mu je karakter i koliko može da se odupre pritisku okoline, kao i koliko je moralno uzvišen da podnese udarac da nekom oprosti zarad ljubavi", kaže psiholog Snežana Repac za RT Balkan.
Zašto će neki partneri oprostiti prevaru© gpointstudio/freepik

U mnogim slučajevima, posebno kada par odluči da ostane zajedno posle neverstva, partner koji je varao, izražava duboko pokajanje i obećava da se to više nikada neće ponoviti. Osoba koja je prevarena, sigurno je bila i veoma povređena, ljuta, emocije su odigrala veoma bitnu ulogu. Ipak, kad se stvari slegnu, vreme i razum odrade svoje, neke osobe uspeju da oproste prevaru:

"Zaista je individualno da li će neko da prevaziće ono što je u našoj kulturi predstavljeno kao stereoptip. Mi sazrevamo na taj način što usvajamo informacije iz spoljašne sredine i u našoj civilizaciji smatra se da je to velika trauma, gubitak. Pošto je trauma, posle nje ide traumatski hod - neko lakše prebrodi, neko ne. Ovde sve zavisi kakva je ko ličnost, koliko je neko rezilijentan na traumu. Druga stvar je emotivna komponenta i koliko je osoba spremna da se nosi svim tim pod jakim emocijama", pojašnjava psiholog i dodaje:

"Neko oprašta prevaru, neverstvo, prevashodno je zbog toga kakav je kao čovek, osoba, kakav mu je karatkter, kako je vaspitan, koliko je autonoman, koliko može da se odupre pritisku okoline i koliko je moralno uzvišen da stoji i podnese udarac da nekom oprosti zarad ljubavi. Ipak je to moralni čin, podrazumeva i čuvanje slobode svog mišljenja u odnosu na okolinu. To je stvar slobode, morala, hrabrosti i čin je ljubavi", kaže Snežana.

Odluka u karakteru osobe koja "drži vagu"

Ukoliko osobu pokreće ljubav, a ne osveta, postoji mogućnost da će doći do oprosta:

"Da li neko oprašta prevaru opet zavisi koliko je tolerantan i svestan trenutka u kom je. Pojedinac tada meri sve što je učinjeno do sada sa parnerom i trenutak u kom se dešava prevara. Karakter osobe koja sve vaga određuje ishod odnosno da li će da oprosti ili ne. Ako je ta osoba po karatkeru narcisoidna, egoista, samoživa, sebična, kapriciozna, tvrdoglava, robuje stereitipima ono će verovatno teže oprostiti. Ići će ka razvodu, osveti. Nekog koga pokreće ljubav, moguće je da će oprostiti", kaže.

Opraštanje prevere je visoko svestan moralni čin i pokazivanje da je toj osobi stalo do partnera i da ga razume. Treba biti svestan da emocije mogu dodatno da zakomplikuju stvari, priča stručnjak: 

"Živimo u vremenu gde je sve postalo suviše komplikovano. Nekad nam je rešenje da pustimo stvari. Termin prevara, mi se ne čini kao adekvatan termin za tu vrstu odnosa, zato što je manipulativne konotacije i ukazuje na nešto što je zlonamerno. Šta u situacijama kada je neko nezadovoljan u vezi i nađe boljeg ili da li je prevara ako nešto uradiš dobro sa sebe i izađeš iz lošeg odnosa ili braka i spaseš sve. To nije prevara, mnoge stvari su se ovde pomešale", ističe Snežana. 

image