Magazin

U kojim profesijama se kriju najveći preljubnici

Iako profesija ne mora nužno uticati na emotivni život, jedno istraživanje je pokazalo da su u pojedinim strukama preljube "kao dobar dan". Ko su najveći preljubnici među profesionalcima, a u kojim se strukama kriju najverniji partneri?
U kojim profesijama se kriju najveći preljubnici© Canva / JackF

Nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da se čak 85 procenata preljuba dogodi u radnom okruženju, mnoge je zanimalo koje su to profesije najsklonije prevarama. Rezultati su se, logično, najmanje dopali onima čiji su partneri u "rizičnoj kategoriji", a kako prenosi magazin San, u ovih 10 profesija su preljube najprisutnije.

Prodavci, profesori i lekari zauzeli prva tri mesta

Neslavna titula pobednika u kategoriji "najneverniji partner" pripala je prodavcima. Od 3.800 ispitanika koliko je učestvovalo u istraživnju, čak 14,5 procenata preljubnika radi na nekoj od pozicija u prodaji, a među razlozima za "švrljanje" najčešće su klizno radno vreme kao i kontakt sa velikim brojem ljudi, bilo da su u pitanju poslovni partneri ili kupci.

Drugo mesto pripalo je profesorima, od kojih je čak 13,7 posto priznalo da su makar jednom u životu zgrešili. Posebno "ranjiva" kategorija su profesori na fakultetima, čije su vannastavne aktivnosti sa nešto mlađim studentima i studentkinjama povod za preljubu.

Na trećem mestu su se našli zdravstveni radnici, od kojih je preljubu počinilo oko 12,5 procenata. Zanimljivo je i da su svoje partnere pripadnici ove struke najčešće varali sa kolegama, odnosno koleginicama. Među razlozima za neverstvo oni su najčešće navodili duge smene i dežurstva, kao i visok nivo stresa koji partneri jednostavno nisu u stanju da razumeju.

Verniji su logističari, ugostitelji i inženjeri

U TOP 10 najnevernijih partnera našli su se i zaposleni u transportnim i logističkim sistemima, dok je peto mesto pripalo osobama koje rade u ugostiteljstvu i domenu organizacije javnih događaja. Šesto i sedmo mesto su pripali inženjerima i građevincima za koje se pretpostavlja da su često na terenu i daleko od svojih porodica, dok su se na osmom mestu našle računovođe, bankari i eksperti ekonomske struke. Stručnjaci iz oblasti IT-a su među najvernijim - tek 4,6 posto njih je prevarilo svog partnera.

Naučnici, konsultanti i menadžeri su najverniji

Jedina laskava titula od svih pripala je naučnicima, konsultantima i menadžerima, koji su se na ovom spisku našli u kategoriji najvernijih partnera. Od ukupnog broja ispitanika, tek 0,1 posto stručnjaka iz ovih oblasti je imalo iskustva sa prevarom svojih partnera. Nešto neverniji od njih bili su pravnici (koji su možda svesniji posledica koje preljuba može imati u smislu deobe imovine i drugih situacija", kao i kreativci, poput dizajnera i markering menadžera.

image