Magazin

Zbog čega emotivni odnosi na radnom mestu nisu dobra ideja? Šta misle zaposleni, a šta poslodavci

Pravu ljubav je u današnje vreme veoma teško naći, naročito imajući u vidu da veliki broj mladih dobar deo dana provodi na poslu, pa vremena za druženje baš i ne ostane. Zato se u kolektivima u poslednjih nekoliko godina sve češće javljaju romanse među zaposlenima. Ipak, kompanije su zabrinute zbog ovakvog trenda.
Zbog čega emotivni odnosi na radnom mestu nisu dobra ideja? Šta misle zaposleni, a šta poslodavci© Canva / microgen

Emotivni odnosi među kolegama su sve češći u današnje vreme, a posebno su zastupljeni u velikim korporacijama koje broje i nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Linija od spontanog ćaskanja na hodniku do ozbiljne veze je u poslovnoj sredini veoma tanka, ali se poslodavcima ovakva praksa sve manje dopada. Zbog čega je to tako?

Više od polovine zaposlenih ima romansu na poslu

Prema istraživanju jednog portala za zapošljavanje, čak 58 procenata zaposlenih ima ili je imalo emotivne odnose sa nekim od svojih kolega, dok je među starijom generacijom zaposlenih, koji imaju 50 i više godina, taj procenat još viši i iznosi čak 72 posto! Nameće se pitanje: šta dovodi do privlačnosti među zaposlenima u istom organizacionom delu ili kompaniji?

Socijalni psiholozi ovaj fenomen objašnjavaju činjenicom da sa kolegama provodimo najmanje 8 sati dnevno, pri čemu zajedno prolazimo i kroz lepe i kroz stresne situacije. Na taj način, mi se sa njima povezujemo, što kasnije može dovesti i do produbljivanja odnosa. Nekada on preraste u čvrsto, dugogodišnje prijateljstvo, a nekada - i u ljubavnu aferu ili brak.

Emotivni odnos sa kolegom ima i drugu stranu medalje

Iako u početku zabavljanje sa kolegom zaposlenima zvuči kao sjajna ideja, kao se odnos razvija, tako se oučavaju i negativne strane ovakvih romansi. Čak 50 procenata ispitanika izjavilo je kako su ulaskom u vezu ili brak sa kolegom izgubili svoju individualnost, dok je 54 posto njih izjavilo i da se narušio balans u kolektivu. Odnos  drugih kolega prema svakom od "golupčića" je od trenutka otkrivanja emotivne veze postao drugačiji, a znatno su učestaliji i tračevi o njihovom privatnom životu.

Osim toga, 26 posto zaposlenih koji su u emotivnom odnosu sa kolegom je reklo kako im je sada veliki problem da usklade godišnje odmore i otputuju negde zajedno. 

Poslodavci zabrinuti: emotivni odnosi smanjuju produktivnost

Iako bismo mogli pomisliti da nošeni na krilima ljubavi mi postajemo raspoloženiji i produktivniji, poslodavci tvrde obrnuto. Naime, kako su pokazala istraživanja, kada su dvoje kolega u emotivnom odnosu, veliki deo njihove pažnje tokom radnog vremena nije usmeren na obavljanje radnih zadataka, već na partnera, što veoma utiče na poslovne rezultate.

Međutim, to nije jedini problem sa kojim se kompanije susreću. Neretko se dešava i da se konflikti između muškarca i žene u emotivnom odnosu "preslikaju" na radno okruženje, pa umesto da sarađuju, oni vode lične bitke i time ugrožavaju performans organizacionog dela ili kompanije.

Osim toga, u kolektivu u kome radi dvoje zaposlenih koji su u emotivnom odnosu, može doći i do pojave sujete i ljubomore, ali ne zbog drugih kolega, već zbog, primera radi, napredovanja jednog od partnera. Posebno se ovakve situacije dešavaju kada napreduje žena, tada se muškarci mogu osetiti inferiorno i ugroženo, što će se negativno odraziti kako na posao, tako i na odnos dvoje ljudi.

image
VV inauguration
banner