Magazin

Kako je Staljin nagradio stvaraoce atomske bombe: Vila, plata za 119 godina unapred i drugi pokloni

Na današnji dan pre tačno 75 godina uspešno je testirana prva sovjetska atomska bomba, poznata i kao RDS-1. Njenim stvaraocima, Igoru Kurčatovu i Juliju Haritonovu Staljin je dodelio posebnu nagradu, ali i druge vredne poklone. Bez pažnje vlasti nisu ostali ni drugi naučnici i inženjeri koji su učestvovali u ovom projektu, kao i razvoju prve hidrogenske bombe.
Kako je Staljin nagradio stvaraoce atomske bombe: Vila, plata za 119 godina unapred i drugi pokloni© РИА Новости / РИА Новости

Josif Visarionovič Staljin je umeo jako dobro da ceni radne i vredne ljude, a nagrada koja je nosila njegovo ime dodeljivala se istaknutim naučnicima, umetnicima i herojima otadžbine. Jednom je Staljinovu nagradu dobila i spremačica u Kremlju, koja je vredno radila čak i kada su svi drugi već uveliko bili kod kuće, sa svojim porodicama.

Nagrada za prvu sovjetsku atomsku bombu 1949. godine

Igor Kurčatov i Julij Haritonov, koji su bili zaslužni za stvaranje prve sovjetske atomske bombe, od Staljina su dobili nekoliko nagrada. Najvrednija od svih bila je, ubedljivo, Staljinova nagrada prvog reda u iznosu od čak milion rubalja! U to vreme, kada je plata inženjera iznosila oko 700 rubalja mesečno, ta premija bila je jednaka zbiru plata za čak 119 godina unapred.

I stvaraoci hidrogenske bombe su dobijali premije

Nisu samo dvojica naučnika dobili nagrade - nagrađeni su i Andrej Saharov i Igor Tam za razvoj hidrogenske bombe 1953. godine. Za svoje zasluge obojica su dobili po pola miliona rubalja, kao i druge nematerijalne poklone. Pritom, vlast se nije ograničila samo ovom dvojicom naučnika, već je nagradila i druge članove tima koji su dali svoj doprinos razvoju bombe.

A i drugi članovi tima su bili nagrađeni

Tako je, primera radi, rukovodiocu geološkog odeljenja, koje je vodilo istraživanja nalazišta urana, dodeljena Staljinova nagrada u iznosu od 600 hiljada rubalja, nagrada Zlatna Zvezda Heroja Socijalističkog Truda, potpuno opremljena vila u bilo kom delu zemlje, automobil, kao i besplatno obrazovanje za decu. 

Manji doprinos - manja premija

Ostali inženjeri koji su učestvovali u važnom za SSSR projektu su takođe dobijali nagrade, a zavisno od njihovog doprinosa, one su se kretale do 300 hiljada rubalja. Neki su premiju dobijali u gotovom novcu, a nekima su dodeljivani automobili, placevi ili stanovi u tom iznosu. Svakako, svi koji su bili uključeni u projekat su dobili neki vid zahvalnosti od vlasti.

image