Magazin

Vreme je da pripremite svoj automobil za jesen: Ove smernice vam u tome mogu pomoći

Akumulator, ulje, brisači, patosnice - šta sve treba da se proveri ili zameni na automobilu sada kada je jesen već stigla? I koliko je zapravo važno pripremiti četvorotočkaša za ovaj prelazni period?
Vreme je da pripremite svoj automobil za jesen: Ove smernice vam u tome mogu pomoći© Canva / pixelshot

Automobili u prelaznom periodu zahtevaju posebnu brigu, a od toga koliko ste svog četvorotočkaša pripremili za hladnije i kišovito vreme zavisi i pouzdanost vozila, ali i njegov izgled. Ova priprema ne mora nužno podrazumevati velika ulaganja ili puno potrošenog vremena, a kojih se smernica treba pridržavati - objasnili su stručnjaci.

Obavezno proverite gume, iako još uvek nije "sezona" zimskih pneumatika

Zamena letnjih guma zimskim preporučljiva je od 1. novembra. Međutim, to ne znači da treba čekati baš taj datum da proverite pneumatike, i to iz dva razloga: prvi - tih dana će biti nemoguća misija rezervisati termin kod vulkanizera, a drugi - čak i sada, kada su kolovozi mokri, zimska guma pruža mnogo bolju stabilnost automobila, a samim tim i veću bezbednost u vožnji.

Sada je pravo vreme za proveru akumulatora

Serviseri savetuju da se akumulator uz pomoć posebnih uređaja proverava barem jednom godišnje, i to upravo u vreme kada temperature počnu da opadaju. Kasnije, kada temperature odu u minus, može biti kasno - ćelije akumulatora mogu potpuno da se isprazne, a vi ostanete zaglavljeni na parkingu, daleko od kuće. Trošak šlepanja automobila i kupovine novog akumulatora će sasvim sigurno biti veći od cene provere.

Vreme je i za proveru svih tečnosti u automobilu

Za "zdravlje" automobila je posebno važno da on uvek ima dovoljnu količinu svih neophodnih tečnosti - počevši od tečnosti za brisanje vetrobranskih stakala, pa sve do ulja u menjaču i servo volanu. Jesen je idealno vreme da proverite ukoliko je koje tečnosti preostalo i zamenite ili dopunite rezerve. Što se tečnosti za čišćenje stakala tiče - nije zgoreg ni da jednu flašu ili kesu ubacite i u gepek, da se nađe.

Pregledajte karoseriju i potražite eventualna oštećenja

Karoserija je jedan od najosetljivijih delova automobila, posebno u jesenjim i zimskim uslovima. Kako biste prevenirali pojavu korozije na svom četvorotočkašu, dobro ga pregledajte sa svih strana (i odozdo), a ukoliko uočite neke pukotine, ogrebotine i slična oštećenja - sanirajte ih samostalno ili zakažite servisiranje kod autolimara, koji će se obrinuti da automobil izgleda kao nov.

Zamenite brisače ako je to potrebno - oni su važniji nego što mislite

Mnogi vozači zanemaruju brisače i time rizikuju svoju bezbednost u saobraćaju. U kišnim mesecima koji su pred nama oni igraju jako važnu ulogu: tu su da nam omoguće da jasno vidimo put pred sobom. Metlice brisača se mogu kupiti na gotovo svakoj pumpi i u bolje opremljenim radnjama, nisu skupe, a i jako lako se menjaju. Zato nemojte čekati da se oni potpuno istroše, već ih zamenite sada, da tokom jeseni budete mirni.

Postavite gumene patosnice

Kada je reč o enterijeru automobila, tu nema mnogo posla: najvažnije jeste da letnje, platnene patosnice zamenite zimskim, odnosno gumenim, prenosi portal Nešnal Dispeč. Ovo će vam olakšati čišćenje automobila iznutra - gumene patosnice možete jednostavno "ispuškirati" u bilo kojoj samouslužnoj perionici i odmah ih vratiti unutra. Sa letnjim to nije slučaj - one se moraju i osušiti pre vraćanja. 

image