Magazin

Odmeravanje snaga: Ova riba sebe posmatra svoj odraz pre nego što napadne protivnika

Istraživači su otkrili da jedna mala tropska riba pažljivo posmatra svoj odraz u ogledalu pre nego što napadne drugu ribu, što sugeriše da imaju sofisticiranu samosvest i sposobnost donošenja strateških odluka. Ovo im pomaže da odrede da li druga riba predstavlja veliku opasnost.
Odmeravanje snaga: Ova riba sebe posmatra svoj odraz pre nego što napadne protivnika© Wikimedia Commons/ Diego Delso

Vrlo mali broj životinja može sebe da prepozna u ogledalu, a sada je otkriveno da neke ovo mogu da koriste da donesu odluke o borbi, što im pomaže u opstanku. Plava riba usnjača čistač - teritorijalna riba koralnog grebena otprilike veličine prsta - bila je prva riba koja je pre nekoliko godina prošla "test ogledala", u kome se različite vrste životinja postave pred ogledalo, kako bi se procenilo da li mogu da shvate da je to telo njihovo, a ne neka druga životinja.

Sada, nova studija je otkrila da ova riba ne samo da zna kada gleda u sebe, već zapravo koristi svoj odraz da uporedi veličinu sopstvenog tela sa veličinom potencijalne pretnje. 

"Naša studija je utvrdila da je riba čistač prva neljudska životinju za koju je pokazano da poseduje ovakvu samosvest", rekli su istraživači sa Univerziteta Osaka Metropolitan u Japanu u svom izveštaju, prenosi "Dejli mejl". Radili su dve vrste testova na 15 riba čistača. Svaka riba je testirana pojedinačno, a prvi test je procenio spremnost ribe da krene u napad. Istraživači bi im unutar akvarijuma pokazali sliku druge ribe, koja je bila ili 10 odsto veća ili manja od prave ribe.

Bez obzira na veličinu riba na fotografiji, ribe u akvarijumu bi je napale.

Zatim su istraživači testirali da li će prisustvo ogledala uticati na odluku ribe da se bori, pa su ponovili prvi test dok su ribi dali priliku da sebe prethodno pogleda u ogledalu. Ovog puta, istraživači su otkrili da su žive ribe proveravale svoj odraz pre nego što su odlučile da li da se bore ili ne, a čini se da je to uticalo na njihov izbor.

Nakon što su se pogledale u ogledalo, ribe su napale samo sliku manje ribe - ne i veće. Ovo sugeriše da su se ribe svesno uporedile sa pretnjom, procenjujući koliki je rizik od poraza pre nego što donesu odluku.

"Ovo je bilo neočekivano, jer smo do sada imali utisak da ova riba uvek pokazuje agresiju prema rivalima, bez obzira na veličinu", rekao je tim istraživača.

Ovo je prvi put da je životinja koja nije čovek pokazala neka mentalna stanja - kao što su svest o sopstvenom telu tela, standardi, namere i ciljevi - koja su elementi svesti o sopstvenom unutrašnjem stanju.

Ali u okeanu nema ogledala, što dovodi do pitanja: kako su čistači razvili ovu jedinstvenu veštinu tokom evolucije?

"Rezultati da ribe mogu da koriste ogledalo kao alat mogu pomoći da se razjasne sličnosti između ljudske i neljudske samosvesti i daju važne naznake za razjašnjavanje kako je samosvest evoluirala", rekli su istraživači u saopštenju za javnost.

image