Magazin

Savijen rep, "nežive" oči: Znakovi da riba i morski plodovi nisu sveži

Većina ljudi se oslanja na njuh kada kupuje morske plodove i sigurno je jedan od najpreciznijih načina da odredimo da li je proizvod svež. Ipak, postoje i drugi, brzi načini za prepoznavanje da li je riba ili školjka koju želite da kupite predugo stajala i počela da se kvari - dovoljno je samo da ih pažljivo pogledate.
Savijen rep, "nežive" oči: Znakovi da riba i morski plodovi nisu sveži© Freepik/drobotdean

Kupovanje morskih plodova može biti komplikovano, posebno za one koji nemaju iskustva. Nekima je teško da se oslone samo na čulo mirisa, ali srećom, naše oči mogu da budu od velike pomoći.

Kada želite da budete sigurni da ste odabrali svežu ribu ili školjke, dobro je da obratite pažnju na sledeće:

Način na koji je izložena

Prvo pravilo je jednostavno - ako vam se na prvi pogled ne sviđa kako proizvod izgleda, čak i kada ne možete precizno da odredite šta nije u redu, onda ne bi trebalo da ga kupujete. Ovo se odnosi i na način na koji se prodaje, objašnjavaju kuvari i prodavci za "Hafington post".

Uprava za hranu i lekove u Americi preporučuje da riba koju kupujete bude isključivo iz frižidera, da mora da bude okružena izmrvljenim ledom ili da je izložena na jednom debeloj, velikoj kocki leda. Osim što izgleda primamljivije, na ovaj način se reguliše temperatura i bezbednost hrane.

Oči i rep

Ako je izložena cela riba, pogledajte joj oči. Da li su bistre ili zamućene? Da li deluje kao da su "utonule"? Stručnjaci smatraju da oči ribe treda da budu blistave, skoro kao da su žive i da vas gledaju. U slučaju da njene oči nisu dovoljno svetlucave, verovatno nije sveža i bolje je da je izbegnete.

Dodaju da ako riba izgleda suvo ili blago savijeno, što se najbolje primećuje po njenom repu, to znači da je temperatura na kojoj se nalazi ili na kojoj se prethodno nalazila bila neadekvatna.

Smeđe škrge

Ako su škrge tamne, to je prilično jasan znak da je riba dugo stajala. Sveža riba treba da ima crveno-roze škrge i stručnjaci savetuju da ne uzimamo ribu na kojoj je ovaj deo tela (kao i krv na njoj) poprimila smeđu nijansu. Ove vizuelne promene nisu poželjne ni kada je u pitanju riblji file.

Druga boja koju treba da izbegavate je siva, posebno ako izgleda kao da se preko njega nalazi "mlečni sloj", jer je to jasan znak da je riba dugo stajala na otvorenom.

Suve školjke

Školjke, ostrige i dagnje trebalo bi da stoje na ledu i uvek moraju da izgledaju vlažno, a ne isušeno. Takođe, važno je da imaju tamnu boju, jer što duže stoje, to će ljuštura postati svetlija i pojaviće se praškaste, bele mrlje.  

Ako ima bilo kakve tečnosti u posudi u kojoj se čuvaju, trebalo bi da bude bistra, nikako mutna. Stručnjaci dodaju da, kada su u pitanju ostrige, morate da obratite pažnju na miris kada ih otvorite - trebalo bi da mirišu na okean i da budu pune slatke tečnosti, ali ako mirišu neprijatno ili su iznutra suve, onda ne bi trebalo da ih koristite.

Interesantno je da će ljušture ovih proizvoda početi da šire neprijatan miris mnogo pre nego što riba širi neprijatan miris, tako da je dobro da pažljivo pomirišete svaki proizvod pre kupovine.

"Ružni" škampi

Škampi treba da budu prozirni i blistavi, ali ako deluju suvo i ako imaju crne tačkice na ljušturi, to znači da nisu sveži.

Stručnjaci savetuju da škampe kupujete kada su zamrznuti, pa da ih ostavite u hladnoj vodi da se postepeno odmrznu. Ovo bi trebalo raditi odmah pre nego što ih pripremite, da ne bi dugo stajali, jer mogu brzo da se pokvare. Tada će im miris postati kiselkast i neprijatan, a isto važi i za jastoga i raka.

Na kraju, morate pažljivo da birate prodavca. Najbolje je da je to neko kome verujete, koga vam je osoba od poverenja preporučila i neko ko se ne ustručava da kaže odakle i kada su dostavljeni proizvodi.

image