Magazin

Kako da odaberete idealne naočare za svoje lice

Naočare ne moraju biti samo funkcionalni predmet, već mogu biti i modni dodatak koji će poptuno da promeni izgled vašeg lica. Uz pravi okvir, možete da istaknete oblik i boju očiju, kao i da "sakrijete" delove lica koje želite. Ali pored toliko izbora različitih stilova, boja, veličina, teško je proceniti koje naočare su za nas. Evo kako da odaberete pravi okvir prema svojim karakteristikama.
Kako da odaberete idealne naočare za svoje lice© Freepik/Freepik

Naočare mogu da izmene ceo izgled vašeg lica, tako da je dobro da ih mudro birate. Možete da istaknete oči, da pokažete svoju ličnost kroz njih - ali ako nosite pogrešan okvir, mogu da urade poptuno suprotno. 

Ne dozvolite okolini da utiče na vas

Uobičajena je greška da dozvolite nekome drugom, bilo da je partner ili bliski prijatelj, da donosi odluke o naočarima koje ćete nositi umesto vas. Takođe nemojte birati naočare koje su trenutno popularne ili koje nose slavne ličnosti, jer to može dovesti do izbora koji ne odgovaraju vašem ličnom stilu ili potrebama.

Ako želite tuđe mišljenje, najbolje je da to bude od profesionalca - zaposleni u radnji. Oni su obučeni da prepoznaju kako će određen oblik okvira ići uz vaše lice, da li će neki okvir biti pretežak ili biti prenisko postavljen na licu, da li će vam vizuelno spustiti ili podići oči...

Ne zaboravite i da, kada isprobavate okvire, testirate ga osmehom, naginjanjem glave nadole i okretanjem glave sa jedne na drugu stranu, da biste procenili da li su vam udobne.

Razmislite o stilovima koji se uklapaju uz vaše lice

Ovo se posebno odnosi na one koji žele da vizuelno podignu jagodice, oči... Na primer, blagi "mačkasti" okvir može vam pomoći da podignete oči, a okviri sa detaljima na gornjim spoljnim ivicama takođe pomažu da se fokus pomeri nagore, a ne nadole.

Ako imate tamne podočnjake, izaberite okvir sa svetlim obodom koji je postavljen blizu donjeg dela oka - zahvaljujući prelamanju svetla, ovo može da ih eleminiše ili ublaži. Za istu stvrhu možete odabrati i svetliju

boju celog okvira.

Ne morate "igrati na sigurno"

Mnogi ljudi, posebno stariji, smatraju da njihov okvir ne bi trebalo da previše privlači pažnju. Međutim, to ne mora biti tako, prema ličnim stilistima za "Hafington post".

Naočare mogu biti savršena prilika da se napravi hrabar modni izbor, da se osveži nečiji izgled i unese razigrana energija u lični stil - bez obzira na godine ili izgled ostatka odeće.

Ali ne dozvolite da okviri nadjačaju vaše lice

Dok upečatljivi okvir može da bude sjajan izbor, u isto vreme ne bi trebalo da oduzima svu pažnju od ostatke vašeg lica. Dobar okvir nije vizuelno pretežak, a nije ni nevidljiv, već bi trebalo da se uklapa uz vaše crte lica i istakne ono najbolje.

Dvaput razmislite o crnim okvirima

Crni okvir je vrlo upadljiv izbor, ali nije za svakoga. Stilisti smatraju da oni koji imaju "hladne tonove" (tamna, crna kosa, svetliji ten) najbolje izgledaju sa crnim okvirom, dok za druge, nežnije boje kože i lica može biti isuviše dominantan - posebno ako je u pitanju lice koje stari i kosa koja sedi.

Crna može odjednom izgledati veoma oštro u odnosu na te tonove, kao i bilo koji okviri koji su previše tamni za vašu kožu, jer mogu i da bacaju senke na vaše lice i pojačavaju podočnjake.

Ne samo estetika, već i funkcionalnost

Naočare treba da štite zdravlje vaših očiju, tako da se opredelite za one na kojima piše 400 UV - ovo znači da pružaju adekvatnu zaštitu protiv zračenja sunca. Možete kupiti i stakla koja vaše oči štite i od plavog i infracrvenog svetla, što je dobro za zdravlje i sprečava dalji razvoj znakova starenja oko očiju, kao što su bore i podočnjaci.

image