Magazin

Izbegavajte ove greške kada kupujete polovnu odeću

Kupovina polovne odeće u radnjamadeluje jednostavno: Samo treba da pronađete dobru, povoljnu odeću. Ali šta to zapravo znači i kako možete da izvučete najbolje iz sledeće "second hand" kupovine? Da bi vam kupovina bila što uspešnija, izbegavajte da pravite sledećih pet grešaka.
Izbegavajte ove greške kada kupujete polovnu odeću© Freepik/freepik

Kupovina polovne odeće se razlikuje od klasičnog odlaska u butike prvenstveno zbog povoljnih cena i raznolikog asortimana. Ne postoje određene kolekcije prema kojima možete birati komade, tako da su mnogi artikli često jedinstveni, pa je kupovina u ovim radnjama mnogima omiljena vrsta šopinga.

Ipak, dobro je da obratite pažnju na sledeće greške koje kupci "second hand" stvari često prave i pokušajte da ih ne napravite kada odlučite da odete u potragu za idealnim polovnim modnim komadom:

U kupovinu idete isključivo vikendima

Većina nas šoping ostavi za vikend, tako da se u prodavnicama u tržnim centrima najveće gužve budu subotom i nedeljom. Tada ćete verovatno pomisliti da po prodavnicama polovne odeće neće biti skoro nikog, jer nisu toliko popularne, ali s obzirom da kupovina polovnih komada postaje sve veći trend, ovo više nije istina.

Štaviše, veća je verovatnoća da je sva "dobra" polovna odeća već prodata tokom nedelje, te za vikend ostanu manje impresivne stvari. Ako možete da kupovinu obavite tokom radne nedelje, najbolje je to da uradite u utorak ili ponedeljak, jer je u prethodnim danima verovatno dostavljena nova roba, tako da imate više opcija.

Tražite samo jedinstvene komade

Pronalaženje unikatnih i interesantnih odevnih predmeta i aksesoara je za mnoge glavni razlog za kupovinu polovne odeće, ali ne mora biti i jedini. Povremeno se mogu pronaći neki neutralni odevni komadi (farmerke, košulje, sako, jednobojne majice...), koji mogu da budu vrlo povoljni, a da vam u više navrata posluže kao osnovni element brojnih odevnih kombinacija.

Preskačete svu odeću kojoj je potrebna mala prepravka

Mnogi ne kupuju odeću sa ciljem da je prepravljaju, dodaju dugmad, menjaju dužinu/širinu, ali zapamtite: Otišli ste u kupovinu polovne garderobe, tako da je mala verovatnoća da ćete uvek pronaći komade koji će vam biti "kao saliveni".

Na primer, ako je određeni sako napravljen od izuzetno kvalitetnog materijala i dobro vam stoji, ali su vam rukavi možda predugački, verovatno ćete odustati od njega. Ipak, tako ćete možda propustiti priliku da kupite povoljan odevni komad koji će dugo da traje i koji vam pristaje, a sama prepravka neće biti veliki trošak.

Tražite odeću samo za trenutnu sezonu

Ne ograničavajte potragu u odnosu na temperaturu, jer vas možda čeka "skriveno blago" van sezone. Možda deluje logično da, na primer, kada dođe toplije vreme, tražite odeću za leto ili proleće. Međutim, roba koja se dostavlja u većinu radnji polovne odeće nema određeni raspored prema sezoni, tako da postoji mogućnost da ćete pronaći sjajan jesenji kaput tokom vrelih letnjih dana.

Bez preterivanja

Iako je možda vrlo primamljivo da kupite što više odeće za što manje novca, tako ćete verovatno kupiti komade koji vam zaista nisu potrebni. Najbolje je da odaberete one koji su napravljeni od najkvalitetnijih materijala i koji vam najbolje pristaju, umesto da kupite mnogo stvari koje će, u većini slučajeva, samo "skupljati prašinu".

image