Magazin

Pun ormar, ali "nemamo šta da obučemo": Kako da rešimo problem

Bezbroj puta nam se dogodilo da se doteramo, iščekujemo zabavan događaj, samo da bismo stali ispred otvorenog ormara punog odeće i pomislili: "Nemam šta da obučem!" Isto važi i za svakodnevne kombinacije - ili nam deluje kao da "uvek nosimo iste stvari", da "nemamo dovoljno zanimljive odeće". Šta bi trebalo da uradimo da se ove modne frustracije ne bi iznova ponavljale?
Pun ormar, ali "nemamo šta da obučemo": Kako da rešimo problem© Freepik/wayhomestudio

Nekada nam se čini kao da iznova kupujemo nove stvari, ali da nam je ormar i dalje "prazan". Ako ste jedan od onih koji se osećaju bespomoćno kada treba da pronađu šta da obuku, pa samo završite zatrpani ispod "planine odeće" koju ste izbacili iz ormara, sledeći saveti možda mogu biti od pomoći:

Manje trendova, više bezvremenskih komada

Danas je veoma lako da se priključimo bilo kojem modnom trendu, jer se menjaju u roku od nekoliko nedelja, pa čak i dana! Usled "mora" trendova na TikToku i Instagramu, lako se opredelimo za neki, tako da odlučimo da kupimo adekvatnu odeću da bismo bili "u toku", ali i da bi se osećali kao da pripradamo određenoj zajednici.

Međutim, nakon nekoliko nedelja, možda ćemo shvatiti da komadi koje smo kupili zapravo nisu za nas, ne dopadaju nam se kao na početku, već smo samo želeli da budemo deo zabavnog modnog heštega.

Umesto toga, bolje je da pažnju preusmerimo na bezvremenske komade. Pre nego što odemo u kupovinu, sledeći put možemo da se zapitamo: "Da li ću nositi ovo za šest meseci? Kada i gde mogu da ga nosim? Da li je prikladan komad za više različitih prilika, koji nikada neće delovati kao da mu je "vreme prošlo"?" Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, onda je to verovatno dobar izbor.

Kvalitet

Ova greška je klasičan primer impulsivnog kupovanja: našli smo komad koji nam se dopada i dobro nam stoji, ali ubrzo materijal počinje da se menja. Gubi sjaj, elastičnost, štampa se ispira ili tkanina čak počinje da nam iritira kožu te prestanemo da ga nosimo, pa kada nam je potreba odevna kombinacija, osećamo se kao da "nemamo ništa".

Iako traženje kvalitetnog komada koji nam se dopada i koji nam dobro stoji može duže da traje, vredno je truda. Nije potrebno da baš sva odeća koju imamo bude vrhunskog kvaliteta, ali komadi koje možemo nositi godinama (kvalitetan par farmerki, kožna jakna, odelo) bi trebalo da budu otporni, da duže traju, ali i da imaju mesto u našem ormaru i da znamo da "zapravo imamo šta da nosimo". 

Čuvanje odeće

Mnogima je veoma teško da se odreknu određenih odevnih komada, uglavnom iz sentimentalnih razloga. Odeću često vezujemo za lepe uspomene ili za verziju sebe iz prošlosti, sa kojom ne želimo da se rastanemo, pa nam je ormar neretko pun starih komada, koji zapravo samo zauzimaju prostor.

Da bismo dobro pročistili ormar, možemo da uzmemo svaki komad i razmislimo da li je ovo nošen u proteklih godinu dana. Za odeću za koju je odgovor "ne", onda je će odricanje od nje verovatno biti dobra odluka (osim ako nisu u pitanju komadi koje čuvamo za svečane prilike).

Neutralne osnove

U mnogim slučajevima, nije da zaista verujemo da "nemamo dovoljno odeće", već naprotiv: Imamo toliko odeće da ne možemo da raščistimo police (a i misli) i sastavimo odevnu kombinaciju. Ipak, lako je preokrenuti ovaj problem - potrebno je da izdvojimo nekoliko komada koje uvek možemo kombinovati. U zavisnosti od ličnog stila, to mogu biti majice i košulje neutralnih boja, pantalone ili farmerke koje su udobne i prikladne za svaki dan, par cipela koji može da ide uz sve...

Kada imamo odeću koja može biti dobra osnova, biće nam lakše da pravimo varijacije kombinacija i neće delovati kao da "uvek nosimo isto" ili da "nemamo dovoljno izbora".

image
VV inauguration
banner