Magazin

Kako da omekšamo vuneni džemper koji nas "bocka"

Skoro svako od nas ima jedan veliki, lepi i topli vuneni džemper u ormaru, ali nikada ga ne nosimo jer nas bocka, grebe, od njega nas koža svrbi... To ne znači da bi ovaj komad odeće trebalo da ostavimo na polici, već možemo da primenimo nekoliko jednostavnih trikova da ga omekšamo i učinimo udobnijim.
Kako da omekšamo vuneni džemper koji nas "bocka"© Freepik/senivpetro

Topao vuneni džemper je savršen komad odeće za hladne zimske dane, ali vlakna ovog materijala mogu da budu veoma neprijatna, jer na površini imaju mikroskopske "krljušti", koje nas bockaju i mogu izazvati svrab. Srećom, postoji nekoliko načina da omekšamo ovakvu odeću i uživamo u toploti i udobnosti koju pruža.

Pre svega, vuna je prirodan materijal, što znači da je nekada potrebno da sačekamo da se vlakna prilagode našoj telesnoj temperaturi. Isto tako, s obzirom da verovatno ne nosimo čistu vunu svakog dana, našoj koži je potrebno da se adaptira na grublju teksturu, posebno jer su sintetički i pamučni materijali, koje češće nosimo, obrađeni tako da budu mekani i glatki.

Dakle, pre nego što odlučimo da brzo skinemo vuneni džemper samo nekoliko sekundi nakon što smo ga obukli, bolje je da sačekamo oko pet minuta. Do tada ćemo verovatno već zaboraviti na prvobitan osećaj "bockanja". Ako nam čak i posle nekog vremena smetaju vlakna, onda možemo da probamo druge opcije.

Hladna temperatura može da bude od pomoći. Potrebno je da pokvasimo odevni komad, stavimo ga u plastičnu kesu i držimo u frižideru najmanje 24 sata, a sledećeg dana je potrebno samo da ga ostavimo da se suši na otvorenom. Možda ova metoda zvuči neobično, ali hladna temperatura može da pomogne da se vlakna "fiksiraju" u mestu, tako da neće da štrče i grebu površinu kože.

Sledeća metoda je slična kao naša rutina pranja kose - da bismo je omekšali, koristimo regenerator, a isto možemo primeniti i na vuneni džemper. Možemo da ručno utrljamo regenerator u potopljeni džemper i potom ga operemo na najnežnijem podešavanju (onom koje je namenjeno za vunenu odeću). Nakon sušenja, džemper će biti mekši i prijatniji na dodir. 

Ako metoda sa regeneratorom nije uspela, onda možemo da kupimo deterdžent koji je posebno namenjen za vunenu odeću, koji efikasno čisti i omekšava vlakna. 

U slučaju da ni jedna metoda nije uspešna, uvek možemo da obučemo usku, mekanu majicu ili rolku ispod džempera, kako grub materijal ne bi imao direktan kontakt sa našom kožom. Ako nam je koža isuviše osetljiva, onda je bolje da ubuduće kupujemo drugačije vrste vunene odeće. Umesto ovčije, dobro je da pronađemo komade koji u sastavu imaju varem 30 odsto vune alpake, merino vune, kašmira.

image
VV inauguration
banner