Magazin

Hipotermija: Kako je prepoznati i na koji način pomoći organizmu da se zagreje

Stanje hipotermije u zimskim mesecima može biti opasno, naročito ukoliko se ne uoči na vreme. Zato se, već prilikom pojave prvih simptoma, treba obratiti lekaru, a ukoliko ga u blizini nema, ovo su načini da pomognete organizmu da se ugreje.
Hipotermija: Kako je prepoznati i na koji način pomoći organizmu da se zagreje© Canva / Paolo Cordoni

Iako su niske temperature očekivane za ovo doba godine, mnogi stanovinici naše zemlje su ovih dana prilično iznenađeni ledenim talasom koji je naišao. Ponajviše jer su dani za nama bili relativno topli i bez snežnih padavina.

Većina onih koji su uživali u šetnjama na otvorenom sada biraju da sede ušuškani i uz šolju toplog čaja, ali ima i ljudi kojima ovaj hladan januarski vazduh itekako prija. Međutim, duži boravak na niskim temperaturama može biti opasan i izazvati hipotermiju.

Hipotermija nije uvek uočljiva

Hipotermija je posebno opasna jer se njeni prvi simptomi lako mogu zanemariti i prevideti. Međutim, vaše telo će vam već u prvim trenucima smrzavanja dati signale na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Zato, ukoliko primetite da se tresete, osećate iscrpljenost, konfuziju, kratkotrajni gubitak pamćenja ili otežano govorite - znajte da nešto nije u redu! Sve ovo mogu biti prvi simptomi koji ukazuju na hipotermiju.

Snižavanje telesne temperature ispod prosečnih vrednosti (koje variraju između 36,6 i 37 stepeni Celzijusa) je takođe među simptomima koji ukazuju na hipotermiju i koji se ne smeju zanemariti. Već na 35. podeljku stanje postaje ozbiljnije i zahteva nadzor lekara.

Šta treba da uradite ukoliko sumnjate na hipotermiju

Osobe koje sumnjaju da imaju hipotermiju bi trebalo hitno da potraže medicinsku pomoć. Međutim, ukoliko u vašem okruženju nema lekara ili medicinske ustanove, najbolje što možete učiniti je da potražite mesto na kome ćete se ugrejati.

Pokušajte da pre svega ugrejete kor, odnosno centralni deo tela, budući da se upravo tu nalazi većina vitalnih organa. Dakle, fokus bi trebalo staviti na grudi, vrat, stomak i leđa. Ali, ne zaboravite da ugrejete i glavu.

Ukoliko su stvari na vama mokre, obavezno ih skinite i obucite nešto suvo, ili se makar ogrnite prekrivačem ili peškirima kako bi telo barem malo brže povratilo temperaturu. Osim toga, trudite se da kontinuirano unosite što više toplih napitaka.

image