Magazin

Kako da spakujemo zimsku odeću i uštedimo prostor u koferu

Pakovanje u bilo koje doba godine je izazov, jer uvek želimo da nam što više stvari stane u što manju torbu/kofer, ali u zimskom periodu ovo postaje pravi izazov. Dovoljno je da spakujemo samo nekoliko zimskih komada odeće i naša torbe već izgleda kao da će da "pukne". Kako možemo najbolje da iskoristimo prostor, a da u isto vreme ponesemo dovoljno stvari da bismo "preživeli" na hladnoj destinaciji?
Kako da spakujemo zimsku odeću i uštedimo prostor u koferu© Freepik/rawpixel.com

Debeli džemperi, jakne, pantalone, čarape, šalovi i kape sigurno zauzimaju mnogo više mesta nego lepršava letnja odeća i kupaći kostimi, tako da nam je potreban praktičan "sistem" pakovanja. Od oblačenja najtežih komada do biranja odgovarajućih materijala, težinu i prostor u koferu možemo da kontrolišemo na nekoliko načina:

Najdeblja odeća za put

Bolje je da debelu zimsku jaknu, čizme za sneg i druge komade koji bi zauzeli previše prostora u koferu nosimo na sebi tokom putovanja, nego da pokušavamo da ih "naguramo" u prtljag. Pre svega, biće dobar izvor toplote, ali dobro je i da ispod ovih kabastih komada nosimo više slojeva, kako bismo mogli da se skinemo i rashladimo ako nam bude isuviše vruće tokom putovanja. Možda nam neće biti zabavno da nosimo jaknu u rukama, ali ćemo tako uštedeti mnogo mesta za druge stvari koje želimo da ponesemo.

Tanka odeća, više slojeva

Sigurno je da moramo da ponesemo odeću u kojoj će nam biti toplo, ali to ne moraju uvek da budu samo debeli vuneni džemperi ili čarape, već možemo da spakujemo tanju odeću, koja ne zauzima mnogo prostora i koja može da se ukombinuje u više slojeva. To mogu biti helanke, čarape koje mogu da se nose ispod pantalona, tanke majice dugih rukava, potkošulje... Tada je dovoljno da spakujemo samo dva do tri deblja odevna komada, jer ćemo imati druge slojeve koji će da nas greju i štite od hladnoće.

Materijal je važan

Kada biramo komade odeće, dobro je da obratimo pažnju na njen sirovinski sastav. Debeli i "kabasti" komadi su uglavnom napravljeni od vune ili veštačkog krzna i biće teško da ih "spljoštimo" i spakujemo kako želimo. Umesto toga, bolje je da pakujemo odeću od pamuka, sintetike, perjanu jaknu i druge komade koje ćemo lakše oblikovati kako želimo. Ako insistiramo na nošenju odeće koja je sastavljena od vune, onda je možemo spakovati kao prvi, osnovni sloj, preko kojeg ćemo stviti tanje stvari i ostatak prtljaga. Na kraju, uvek možemo da iskoristimo kese za vakumiranje i "smanjimo" debelu odeću.

Šta je zaista neophodno

Da li nam treba više od jednog para rukavica, više od jednog šala ili kape? Da li moramo da nosimo sopstvene peškire ili će ih imati mesto u kome odsedamo? Da li moramo da nosimo komad odeće koji nikada nismo obukli "za svaki slučaj" ili je bolje da oslobodimo prostor za nešto drugo? Hoćemo li iskoristiti celu bocu šampona ili je bolje da ponesemo samo malu bočicu i dokupimo proizvod kada ga više nema? Ovo su pitanja koja sebi moramo da postavimo pred svako putovanje, ali pogotovo zimi, da ne bismo zažalili što imamo pretežak kofer i premalo prostora za najvažnije stvari. 

image