Magazin

Da li je čuvanje odeće "za kad smršam" dobra fitnes motivacija

"Čuvam/kupujem ove pantalone za 'kad smršam', to je moja motivacija" i slične rečenice je skoro svako izgovorio kada je pokušavao da sebe ohrabri tokom procesa mršavljenja. Mnogi smatraju da čuvanje ili kupovanje odeće koja je manje veličine može pomoći u mršavljenju, ali psiholozi smatraju da takva navika zapravo može imati suprotan efekat.
Da li je čuvanje odeće "za kad smršam" dobra fitnes motivacija© Pexels/cottonbro studio

Kada želimo doći do određenog fitnes cilja, jedna od najefikasnijih motivacija je zamišljanje "idealnog tela" na kraju mukotrpnog procesa. Zatim, zamišljamo kako bi naše "idealno telo" izgledalo u određenoj odeći, koja ja sigurno za jedan, dva ili čak tri broja manja.

Postoje dve verzije odeće "za kada smršam": Prva je garderoba koja se već nalazi u ormaru, ali veličina nam više ne odgovara i nikada je ne nosimo. Ipak, ta garderoba se čuva u posebnoj pregradi ili kutiji, jer služi kao mala naznaka budućnosti: jednog dana, ponovo ćemo moći da nosimo ove komade, nakon što smršamo i budemo uspeli da ponovo "stanemo" u njih.

Druga verzija podrazumeva kupovinu nove odeće, koja je manje veličine. Traženje odevnih predmeta koji nam se dopadaju, ali ih ne možemo obući dok ne korigujemo težinu, predstavlja vrstu samouslovljavanja - kada konačno dođem do željene kilaže, moći ću da nosim ovu haljinu/pantalone/majicu...

Mnogi smatraju da je takav način razmišljanja izuzetno koristan, jer cilj deluje bliže (u ormaru je, "opipljiv" je),a odevni predmet postaje vrsta "trofeja", koji se dobija za uspešno odrađen posao. Koje su pozitivne strane ovakvog načina razmišljanja?

Cilj na vidiku

Vizuelizacija je veoma moćan alat za postizanje ciljeva. Ako redovno zamišljamo "idealnu" verziju sebe, (koja može obući haljinu koja je za jednu ili dve veličine manja) sigurno je da motivacija i volja postaju sve veće a uspostavljanje potrebne rutine i razvijanje discipline za postizanje uspeha deluje lakše.

Nagrada za napor

Čak i najmanji pomak može mnogo da znači za samopouzdanje. Kada osećamo da smo sve bliži cilju, počinjemo da zamišljamo svoje "novo" telo, sve komplimente i pohvale koje ćemo dobiti, odlaske na plažu, pa samim tim i prijatan osećaj kada konačno obučemo manju odeću, koju smo kupili/sačuvali kao motivaciju. Sve navedene "male nagrade" se vremenom akumuliraju i postaće dovoljan razlog za upornost i ulaganje truda u svoj fitnes cilj.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da čuvanje odeće "za kad smršam" zapravo može više štetiti, nego pomoći u postizanju ciljeva. Psiholog Džuhe Džalani je za portal "Liv strong (Live Strong)" objasnila zašto je možda bolje otarasiti se garderobe koju ne možemo obući i izbegavati kupovinu manjih veličina:

Može uticati na trenutno samopouzdanje

Dobro je imati postavljen fitnes cilj i želeti poboljšanje sopstvenog zdravlja, a motivacija je uvek neophodna. Ipak, konstantno upoređivanje trenutnog izgleda tela sa zamišljenom, "idealnom" verzijom sebe (koja staje u manju odeću) može negativno uticati na samopouzdanje.

Umesto da put ka zdravijim navikama bude uzbudljiv, dolazi do velikog pritiska i osećaja niže vrednosti. Iako nezadovoljstvo svojim izgledom nekada može biti "gorivo", važno je postaviti određene granice, kako ne bi došlo do velikog emocionalnog tereta, koji samo sputava i razvija nezdravi odnos prema sebi.

Uživanje "u trenutku" ne postoji

Kada pojedinac previše pažnje pridaje "boljoj budućnosti", često zaboravlja da uživa u sadašnjosti. Na primer, uspostavljanje novih navika vežbanja može biti zabavno. Aktivnosti kao što su trčanje, plivanje, vožnja biciklom mogu biti vrsta terapije. Odlazak u teretanu može postati još jedan razlog za sastajanje sa dobrim prijateljem i treninzi postaju razlog za socijalizaciju. Isprobavanje novih recepata je samo nova prilika za razvijanje kulinarskih veština.

Ako glavni cilj postane opsesija, ceo proces deluje samo kao kažnjavanje samog sebe i nestrpljivo iščekivanje rezultata. Takva vrsta emotivnog stresa može samo usporiti napredak i "zdrav život" počinje da se povezuje sa negativnim osećanjima.

Rizik od preterivanja

Opterećenje rezultatima može dovesti do veoma loših navika, kako bi se proces ubrzao. Ova stavka pogotovo važi za vremenski period pred leto (letnja garderoba više otkriva),odlazak na more. Da bi se željena odevna kombinacija obukla što pre, mnogi se okreću ka ekstremnim dijetama i vežbanju.

Iako takvi režimi mogu doneti brze rezultate, oni su često vrlo kratkoročni. Zbog toga, ponovo dolazi do gojenja i ciklus nezadovoljstva, naglog mršavljenja i povratka na početnu težinu.

image