Magazin

Da li je napuklo jaje bezbedno za jelo

Događa se da u kutiji sa jajima par komada bude napuklo i tada smo često u dilemi da li da ih iskoristimo ili odmah bacimo. Savetuje se da bi trebalo da budemo veoma oprezni, jer za to postoji valjani razlog.
Da li je napuklo jaje bezbedno za jelo© Estudio Gourmet/pexels

Jaja su nezaobilazna namirnica svakog domaćinstva i sastavni su deo skoro svakog recepta - bez obzira da li su u pitanju slatka ili slana jela. Najčešće se pakuju u kartonskim kutijama, a neretko se događa da u ambalaži primetimo napuklo jaje.

Da li su razbijena jaja bezbedna za jelo

Preporučuje se da se ova jaja ne koriste za jelo, jer se ne zna kada su razbijena. Bez saznanja koliko dugo je prirodna barijera jajeta probijena, ne postoji način da se zna koliko dugo su bakterije imale vremena da rastu i potencijalno kontaminiraju jaje. Iako bi trebalo da budemo oprezni sa bilo kojim jajetom koje je prodato napuklo, ono sa velikim pukotinama sadrži najveći rizik, a jedan od njih je salmonela, bakterija koja izaziva izrazito neprijatne simptome, kao što su mučnina, dijareja, grčevi u stomaku i groznica.

S druge strane, ako znamo kada su jaja napukla, na primer razbilo se pred nama, još uvek se mogu spasiti tako što ćemo ih prebaciti u posudu sa poklopcem, držati u frižideru i iskoristiti u toku dva dana, piše Simply Recipes.

Kako možemo da smanjimo rizik

Dakle, jaja koja su napukla treba eliminisati iz upotrebe, a ostala pripremati na adekvatan način - odnosno dobro ih kuvati i pržiti. Izbegavati filove, domaće soseve koji sadrže presna jaja, jer upravo tu vrebaju razne bakterije.

Jaje koje možemo da konzumiramo je netaknuto, ima jaku ljusku, čvrsto žumance i tečno i malo gusto belance. I možda najočiglednije, trebalo bi da bude bez mirisa. Jaja koja su pokvarena imaju jak i neprijatan miris i neretko su pomešani žumance i belance.

Kako čuvati jaja

Preporuka je da se čuvaju u frižideru na unutrašnjim policama umesto na vratima, jer se tako umanjuje kretanje jaja i pucanje. Takođe, čuvanje u originalnalnoj ambalaži pomaže u sprečavanju oštećenja, a trebalo bi jaja držite podalje od hrane sa jakim mirisom jer mirisi mogu prodreti kroz ljusku.

image