Magazin

Razlike između smeđih i belih jaja - koja su zdravija, koja najtvrđa a koja najbolja za farbanje

Jaja su obavezna namirnica izbalansirane ishrane - hranljiva su, lako i brzo se spremaju i odličan su izvor proteina i zdravih masti. Takođe su nezaobilazna na uskršnjoj trpezi, te se pitamo koja su najtvrđa, a koja najbolja za farbanje?
Razlike između smeđih i belih jaja - koja su zdravija, koja najtvrđa a koja najbolja za farbanje© @ freepik/freepik

Kako se približavamo jednom od najvećih hrišćanskih praznika, Uskrsu, nije loše da imamo vodič koji stavlja u fokus simbol praznika - jaja. Na pijacama, kao i marketima možemo da pazarimo jaja raznih veličina, boje ljuske, od različitih živina. Kako da izaberemo ona najbolja? 

Koja jaja su najtvrđa, a koja kad se ofarbaju su najlepša

Izveštaji sa pijaca govori da je priprema za Uskrs počela, ali da ipak ima i onih koji kupuju jaja u poslednjem trenutku. Preporučuje se da u vaskršnjoj korpici imamo pored kokošijih, prepeličjih i guščijih, i jaja od morke jer upravo ona važe za najtvrđa, naglašavaju prodavci sa Bajlonijeve pijace u Beogradu, a izveštava RTS.

Prodavci jaja kažu da se tokom godine češće uzimaju smeđa jaja od smeđih nosilja. Naglašavaju da su od belih koka, dakle bela jaja, poslednjih godina sve više zastupljena na tržištu i da se pred Uskrs ipak više ona pazare, jer kako kažu, lepša su za farbanje, a možemo da pretpostavimo i da se boja lakše "prima".

Smeđa ili bela - koja je razlika, koja su zdravija

Bogata su vitaminima A, D, E, skoro da nemaju ugljene hidrate, a hvaljena su kao izvor visokokvalitetnih proteina. Jaja su mnogima ominjen doručak, a sastavni deo su raznih jela, kolača, torti, pita.

Možemo ih naći u raznim veličinama i boje ljuske. Najčešće se kupuju kokošija i to ona bela i smeđa. Među njima nema neke razlike, jer boja ljuske obično ne utiče na hranljive materije u jajetu. Drugi faktori, kao što su okruženje kokoši i nivo stresa, mogu se negativno odraziti na nutritivne vrednosti, piše Heltlajn.

Sva jaja su nutritivno veoma slična, bez obzira na njihovu veličinu, kvalitet ili boju. Dakle, i smeđa i bela jaja se ubrajaju u zdrave namirnice. Okruženje u kom se kokoške gaje ima veliki uticaj - jaja živine kojima je dozvoljeno da lutaju na suncu sadrže 3 do 4 puta veću količinu vitamina D u odnosu na one koje se uzgajaju na konvencionalni način. Takođe, hrana koju kokoš jede utiče na sadržaj hranljivih materija u jajima. Ishrana domaće kokoške nije ista kao ishrana konvencionalno uzgajane kokoške, što može uticati na kvalitet, ali i ukus.

Iako boja ljuske ne pravi razliku, rasa pilića, vrsta hrane koju je jelo, svežina i način kuvanja mogu uticati na ukus jaja. Čuvanje jaja na stabilnoj, niskoj temperaturi u frižideru, pomaže da se ukus duže zadrži.

image