Magazin

Osam namirnica koje imaju više proteina od jaja

Nutricionisti sve češće preporučuju ishranu bogatu proteinima ne samo sportistima, već svima. Pre svega jer su namirnice bogate proteinima (osim što su važne za izgradnju mišića i kostiju), korisne za prevenciju gojenja, brže nas zasite i duže se vare. Međutim, stalno se troše, pa je potrebno neprestano ih unositi. Koje su to namirnice odličan izvor proteina, veći i od jaja?
Osam namirnica koje imaju više proteina od jaja© pixabay/congerdesign

Proteini su neophodni ćelijama ljudskog organizma - za rast i regeneraciju, kao i za dobro funkcionisanje i strukturu svih živih ćelija u organizmu. Dugo su se jaja smatrala najvećim izvorom proteina sa 6 grama proteina po 1 komadu. Ali mnoge druge namirnice nude isto ili čak više proteina.

Leblebije

U samo pola šolje leblebije, nalazi se čak 8 grama proteina. Ljudi su uživali u njima još od vremena starog Egipta, a ovih dana su najpoznatije kao osnova za humus. Ukoliko želite da dodate malo proteina svom jelu ubacite šaku leblebija u salatu ili ih skuvajte u supi. 

Švapski sir

Ovaj hranljivi izvor proteina, sa skoro 12 grama u pola šolje, dobro se slaže sa drugima namirnicama jer nema jak ukus. Napravite zdravu užinu tako što ćete pomešati svež švapski sir sa voćem, ili ga koristite kao tajni sastojak za još više proteina u palačinkama.

Puter od badema

Ovaj kremasti namaz nije toliko poznat kao njegov rođak, puter od kikirikija. Ali sa 7 grama proteina u 2 supene kašike, zaslužuje bi da bude. Sa puno masti zdravih za srce, to je odlična užina pre treninga. Možete ga napraviti čak i kod kuće - potrebni su vam samo bademi i blender. Ovako pripremljen namaz možete začinite cimetom, muškatnim oraščićem, ekstraktom vanile ili karijem u prahu, po ukusu.

Čedar sir

Ovaj sjajni sir je pun proteina, oko 7 grama na 28 grama sira, a bogat je i drugim hranljivim materijama - kalcijumom, cinkom, fosforom i vitaminima A i B12. Uvek birajte ovaj sir sa manje masnoće, jer masti koje se nalaze u mlečnim namirnicama nisu dobre za zdravlje srca. Sir takođe može biti i veoma slan, pa ukoliko imate problema sa konzumiranjem slane hrane, izbegavajte da ga jedete u većim količinama.

Sočivo

Pola šolje ovih mahunarki daje vam 8 grama proteina, otprilike onoliko koliko biste dobili od oko 28 grama posnog mesnog odreska. Dolaze u puno boja - braon, zeleni, crni, žuti, crveni i narandžasti. Kuva se brže od pasulja i bez prethodnog potapanja u vodu. Za vegetarijanske pljeskavice, najbolje je koristiti braon sočivo, dok je zeleno najbolja opcija za salate, a crveno sočivo je za začinjeni kari.

Seme bundeve

Ukoliko vam ostanu semenke nakon što bundevu izrendate za pitu ispecite ih u rerni. Još je lakše kupiti već pečene semenke u prodavnici, a na samo 28 grama dobićete 8.5 grama proteina. Takođe su dobar izvor cinka, gvožđa, bakra, magnezijuma, kalijuma i selena. Odlična užina je šaka ovih hranljivih semenki sa jabukom. Ili ih umešajte u ovsenu kašu, granolu ili testo za domaći hleb.

Škampi

Potrebno vam je samo oko 112 grama ovih školjki da biste dobili više od 17 grama proteina. Takođe imaju malo kalorija i masti, a dobra vest je što od svih plodova mora imaju najmanje žive. Škampi se brzo kuvaju, ali bi ih trebalo izbegavati pohovane ili pržene u dubokom ulju. Umesto toga, škampe na žaru, testenina sa marinara sosom su brz obrok bogat proteinima.

Kinoa

Ovo celo zrno (zapravo jestivo seme) sadrži oko 7,5 grama proteina po šoljici i fantastičan je izvor vlakana. Kinoa je pogodna za ishranu osoba koje ne konzumiraju gluten. Lako se kuva i ima izuzetno blag ukus, pa ju je bolje kombinovati sa salatom ili sa drugim žitaricama. Mogu se jesti skuvane u kašu, ili kao grickalica, iskokane na isti način kao kokice.

image
VV inauguration
banner