Magazin

Novosadska picerija izabrana za jednu od 100 najboljih na svetu

"Celu noć sam mesio, ima puno posla", kaže za RT Balkan Dejan Parun vlasnik i glavni pica majstor picerije "Tramontana" u Novom Sadu. Lokal jeste malo zavučen, ali je toliko popularan zbog svojih pica da mu nema ravnog ni u regionu. Svojevremeno je ova picerija ponela titulu najbolje na našim prostorima, a sada može da se pohvali još jednom - našla se na prestižnoj listi 100 najboljih picerija na svetu za 2024. godinu u kategoriji "The Best Pizza".
Novosadska picerija izabrana za jednu od 100 najboljih na svetuNone © Фото: Дејан Беоковић RAW студио

Vrata gostima je otvorila pre dve godine, a iza sebe već niže uspehe - picerija "Tramontana" u Novom Sadu je na spisku najboljih picerija na svetu i zauzela je 94. mesto u žestokoj konkurenciji među picerijama širom sveta. Za kratko vreme mesto je postalo veoma popularno i rekli bismo da je to picerija u kojoj se traži mesto više. Kažu nam da su vođeni kvalitetom, pa ne iznenađuje što imaju puno posla: "Pa, mogu reći da smo ozbiljno posvećeni i kvalitetni", ističe vlasnik i glavni pica majstor Dejan Parun za RT Balkan.

Duvan čvarci i kozji sir sa Homoljskih planina

Na meniju jesu klasične pice, ali i one autorske koje su začinjene namirnicama koje dolaze sa sa naših podneblja - te italijanski specijalitet može biti obogaćen ajvarom, vojvođanskim kulenom, čvarcima i kozijim sirom. Ipak, postoje i onaj magični, tajni sastojak koji ove pice čini jedinstvenim:

"Pa tajna naše pice jeste što radimo sa diljim kvascima koji nisu komercijalni. Znači, mi ih uzgajamo i treba im da uspe jedno dva, tri meseca, a naš je star oko godinu i po dana. To testo je duplo lakše, nego ono koje se pravi sa komercijalnim kvascima i to je najteži zames, koji italijani zovu 'majčino testo'  - dosta je teško za obradu, nestabilno je i zahteva konstantno praćenje. Takođe, koristimo dosta kvalitetnih namirnica što iz Srbije, što iz Italije. Postoje naši proizvođači koje koristimo, ali dobrim delom i uvozimo", pojašnjava Dejan.

Ništa bez babe

Na majstora nisu uticali svetski pica majstori ni veliki šefovi, već njegova baba: "Ljubav prema pici se javila još od malih nogu. Kako sam sa babom pravio, tako je i ostalo. Što se tiče recepture ona podrazumeva stalni napredak, to je čista praksa, ali talenat i osećaj igraju bitnu ulogu i naravno tradicija. Rekao bih da uspeh dugujem i mojim Novosađanima", rekao je Dejan za RT Balkan.

Bila, probala, uverila se

Ova vest je obradovala korisnike društvenih mreža, te su mnogi komentarisali da su pice iz "Tramontana" na adresi Grčkoškolska 7 odliče i da su za svaku preporuku.

Zanimljivo je da na listi 100 najboljih picerija na svetu, objavljenih na sajtu The best chef awards, prvo mesto zauzima picerija iz Italije, drugo iz Španije, dok je treće takođe pripalo piceriji u Italiji. Na ovom spisku se našla picerija iz Hrvatske i to na 71. mestu.

image