Magazin

Otkriveno kako dve vrste čokolade mogu da utiču na dijabetes tipa 2 - jedna štiti mnogo više

Ljubitelji čokolade, imamo dobre vesti za vas: Otkriveno je da je jedna vrsta ove poslastice može dosta pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, što više porcija konzumiramo, to su veće šanse da nas potencijalno zaštiti od ovog oboljenja - ali najvažnije je da vodite računa o vrsti čokolade.
Otkriveno kako dve vrste čokolade mogu da utiču na dijabetes tipa 2 - jedna štiti mnogo više© Canva/lesichkadesign

Konzumiranje najmanje pet malih porcija tamne čokolade svake nedelje može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 21 odsto - štaviše, kako se konzumiranje tamne čokolade povećalo sa jedne na pet porcija, tako su se povećale i njene koristi, pokazalo je istraživanje.

Međutim, pre nego što počnete da uživate u celoj tabli crne čokolade, imajte na umu da jedna porcija iznosi 28 grama, kao i da to mora da bude tamna čokolada da bi bilo pozitivnog dejstva. Na primer, iste količine mlečne čokolade nisu donele dobre vesti, već suprotan efekat: Konzumiranje mlečne čokolade u toj količini je bilo povezano sa prekomernim povećanjem telesne težine, što je ključni faktor u razvoju dijabetesa tipa 2.

Učesnici studije ispunjavali su upitnike za hranu svake četiri godine tokom perioda od 25 godina. Istraživači su zatim pogledali uticaj tamne čokolade, mlečne čokolade i ukupnu potrošnju čokolade među preko 111.000 ljubitelja čokolade.

Nakon prilagođavanja faktora rizika u ishrani i načinu života, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli najmanje pet porcija od 28 grama nedeljno bilo koje vrste čokolade pokazali 10 odsto nižu stopu oboljenja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji su retko ili nikada jeli čokoladu.

Međutim, kada se uzmu u obzir vrste čokolade, podaci nisu pokazali značajno smanjenje rizika od dijabetesa kada se konzumira mlečna čokolada. S druge strane, ljudi koji su jeli najmanje pet porcija tamne čokolade nedeljno pokazali su očigledno manji rizik od dijabetesa tipa 2 i nisu iskusili dugotrajno povećanje telesne težine.

Zašto je jedna vrsta čokolade bolja

Tamna i mlečna čokolada imaju slične nivoe dodatog šećera, masti i kalorija, ali najvažnija razlika je u tome što crna čokolada sadrži više kakaa, tvrde autori studije.

Kakao je sirova i manje obrađena vrsta čokolade i sadrži najviše flavanola, tako da što je veći procenat kakaa naveden u sastojcima crne čokolade, to znači da ima više flavanola. Oni deluju kao antioksidansi i smanjuju upale koje mogu izazvati ili pogoršati hronična stanja kao što su bolesti srca i dijabetes.

"Bioaktivna jedinjenja u kakau koja se nazivaju flavanoli istakla su se u studijama na životinjama i malim eksperimentalnim studijama na ljudima, gde bi se poboljšala osetljivost na insulin i smanjio oksidativni stres i upale, a sve su to komponente u patofiziologiji dijabetesa", rekao je dr Nestoras Matioudakis, direktor Programa za prevenciju i edukaciju o dijabetesu u Baltimoru, prenosi Si-En-En.

"Tako da je verovatno da bi visok sadržaj flavonoida u tamnoj čokoladi mogao imati korisne efekte", zaključio je.

Sve veća briga za zdravlje

Vesti o ovom oboljenju na globalnom niovu su prilično poražavajuće - studija iz jula 2023. procenjuje da bi moglo biti najmanje 1,31 milijardu slučajeva oboljenja od dijabetesa do 2050. godine, u odnosu na zabeleženih 529 miliona slučajeva u 2021. godini.

Glavni uzroci uključuju niži nivo fizičke aktivnosti, upotrebu alkohola/duvana i lošu ishranu, uključujući preveliku zavisnost od ultra obrađene hrane.

Opservaciona studija objavljena u septembru otkrila je da svaki porast od 10 odsto ultra prerađene hrane dovodi do 17 odsto veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Čokolada može lako da spada u kategoriju ultra-obrađenih namirnica, pa se postavlja pitanje: Da li bi lekar zaista predložio da pacijent sa rizikom od dijabetesa tipa 2 pojede bilo koju čokoladu, čak i ako je tamna?

"Čokoladni proizvodi su slatkiši i sadrže šećer, tako da ne podstičem ljude da konzumiraju čokoladu radi bolje kontrole glukoze, a nisam siguran da bih to uradio samo na osnovu rezultata ove studije", rekao je Matijudakis, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Predložio bih alternativne izvore, posebno tamno bobičasto voće kao što su borovnice, kupine i nar, jabuke i čaj", rekao je on. "Crveno vino takođe sadrži flavanole, ali opet, ne bih preporučio ni vino onima koji imaju rizik od dijabetesa tipa 2." Ako niste ljubitelj čokolade, verovatno je najbolje da se odlučite za zdravije izvore flavonoida. Međutim, ako ne možete da živite bez kockice čokolade, pokušajte da to ne bude više od 28 grama tamne čokolade.

image