Magazin

Trikovi za negu biljaka u kućnim uslovima - voda od makarona umesto đubriva

Voda od krompira i makarona, izmrvljene ljuske jajeta, kafa .... jednostavni su načini da našim biljkama dodatno olakšamo zimski period i pružimo hranljive materije
Trikovi za negu biljaka u kućnim uslovima - voda od makarona umesto đubriva© freepik/@ rawpixel.com

Opšte je poznato da tokom zime biljke "spavaju", jer nedostatak sunčeve svetlosti i suv vazduh u stanovima usled grejne sezone nisu najidealniji uslovi za njihov rast i razvoj. Iako većina biljaka podrazumeva individualan pristup i negu, više ili manje zalivanja, redovnu prihranu ili posebne štapove od mahovine za bolji rast, glavni izvor snage za rast za sve je sunčeva svetlost. Postoje i neka univerzalna pravila za negu kućnih biljaka, koja se mogu primeniti na sve "zelene ljubimce", a postoje i neki jednostavni a praktični trikovi koji će biti aktuelni uvek. Pa, hajde da vidimo kako da našim biljkama stvorimo savršene uslove i tokom zime!

Jutarnja kafica sa "zelenim ljubimcima"

Kafa se, verovali ili ne, pokazala kao idealna prihrana za biljke, budući da sadrži u sebi važne hranljive sastojke poput azota, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Naročito je bogata azotom, koji podstiče rast stabla i čini ga jačim, a novim izdancima daje jarku i zasićenu boju. Ovaj organski, a pritom jako jednostavan trik, naročito je pogodan za kućne mini ruže, ali i biljke u bašticama, poput hortenzije i magnolije.

Ljuska od jajeta - izvor kalcijuma

Verovatno vam nikada ne bi palo na pamet da ljuske od jaja čuvate, ali, evo odličnog razloga da to počnete da radite. Sigurno za doručak nekada spremite omlet, kajganu ili možda poširana jaja, a ljusku bacite u kantu za otpatke - e pa, našli smo joj primenu koja će itekako biti korisna. Dovoljno je da ljuske prosušite, izmrvite i pomešate sa vodom kojom zalivate biljke, i kada dođe vreme zalivanja, svoj zeleniš u stanu obradujete ovim okrepljujućim rastvorom punim kalcijuma i kreča, koji pomaže regulaciju kiselosti zemljišta. Biljke će vam biti zahvalne.

Sirće za cvetnice

Određene sobne biljke, naročito one koje cvetaju, vole sirće. Kiselina iz sirćeta ubrzava rast korenskog sistema ali i pomaže pupoljcima da se brže razviju, pa će sirće dobro doći da ubrza proces rasta. Pomešajte kafenu kašiku sirćeta sa litar i po vode, koju ćete posle koristiti za zalivanje jednom u tri meseca. Najvažnije - nemojte preterati sa zalivanjem.

Voda od makarona ili krompira, umesto đubriva

Pošto je odsustvo sunčeve svetlosti glavni uzrok nedostatka hranljivih sastojaka, biljke se trude da što je moguće više povećaju zalihe skroba u svojim plodovima i semenkama. Skrob je biljkama potreban zbog očuvanja glukoze, budući da pri njegovom nedostatku one automatski pokreću proces hidrolize, odnosno ponovnog razlaganja skroba na molekule. Zato umesto kupovine posebnih tečnih ili čvrstih đubriva za biljke jednostavno sačuvajte vodu od kuvanja krompira ili makarona, ohladite je, a zatim iskoristite da svoje biljčice počastite skrobom.

I biljke vole cerealije

Cerealije nisu zdrave samo za nas, budući da su one izvor mnogih hranljivih materija, vole ih i naše biljke. Zato ukoliko vam u tanjiru nakon obroka ostane nešto malo zrnastih ostataka (od hleba ili kaše, na primer) slobodno bez oklevanja saspite ostatke u saksiju i samo blago prekrijte zemljom sa strane. Ne morate isuviše često, dovoljno je da jednom mesečno tako nahranite biljke.

image