Magazin

Da li biljke mogu ugroziti zdravlje naših kućnih ljubimaca

Pojedine biljke u svojim stabljikama, listovima, pa čak i cvetovima mogu sadržati otrovne supstance po ljubimce, naročito pse i mačke, a mogu dovesti do različitih reakcija i zdravstvenih problema.
Da li biljke mogu ugroziti zdravlje naših kućnih ljubimaca© freepik/freepik

Iako deluju potpuno bezazleno, pojedine biljke mogu predstavljati problem za naše četvoronožne krznene drugare, naročito kada oni krenu da istražuju okolinu i grickaju stabljike i listove. Zato, prilikom odabira biljaka koje će ukrašavati vaš životni prostor, obavezno obratite pažnju na to da li mogu na bilo koji način ugroziti zdravlja vaših ljubimaca.

Naravno, to ne znači da ukoliko imate biljke sa ovog spiska treba istog trena da ih bacite, već samo da eventualno potražite drugo mesto za njih i sklonite ih od radoznalih šapa i njuški ljubimaca.

Prva na ovom spisku biljaka je aloja, koja, iako je neverovatno zdrava za ljude, ljubimcima može izazvati brojne probleme. "Aloin", gorka supstanca iz ove biljke kod pasa i mačaka može prouzrokovati povraćanje, dijareju, drhtavicu i promene u boji urina, zato prilikom gajenja aloje povedite računa da ona ne bude na dohvat šapa.

Difenbahija, prelepa sobna biljka izraženih šara na listovima u svojoj stabljici sadrži velike količine kalcijum-oksata, koji je poznat sastojak kamena u bubrezima, a pored problema sa bubrezima koje može izazvati kod mačaka, pasa, pa čak i kunića, u dodiru sa njenim sokom dolazi i do iritacija njuške, usne duplje i očiju, kao i povraćanja. Ova biljka nije opasna samo po životinje, iako su kod njih reakcije dosta izraženije, već i po ljude, te kada je presađujete ili orezujete listove, obavezno vodite računa da vam ruke budu zaštićene. Iste simptome kao i difenbahija, kod životinja izazivaju i sve vrste filadendrona.

Spatifilum, jedna od najučestalijih biljaka u našim domovima koja svojim belim listovima mami poglede, takođe se nalazi na spisku biljaka koje mogu naneti štetu zdravlju vaših ljubimaca. Za razliku od nekih biljaka kojima je po ljubimce opasan samo list ili cvet, spatifilum je u celosti otrovan, te je važno da ga gajite na mestima koji su za krznene drugare nepristupačni.

Posebna pažnja neophodna je i kada je hibiskus u pitanju. Ukoliko kuca ili maca u igri gricnu list hibiskusa, reakcije koje se kod njih mogu javiti mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje, pa čak i život. Stomačne tegobe, povraćanje krvi i krvava dijareja samo su blaži simptomi, dok u slučaju ozbiljnijeg trovanja, ljubimac može čak i uginuti.

image