Magazin

Trikovi za stvaranje iluzije većeg kupatila

Postoji nekoliko načina da se jednostavnim ''pomeranjem'' predmeta i poigravanjem bojom stvori vizuelno veće kupatilo.
Trikovi za stvaranje iluzije većeg kupatila© Pexels/Max Vakhtbovych

Prostorija koja za mnoge može biti oaza za opuštanje (tuširanje ili kupke, šminkanje i druga nega) ponekada može delovati "zagušeno", kao da ima previše stvari. Zapravo, u mnogim slučajevima nije reč o količini predmeta ili nameštaja, već o njihovom rasporedu. Pored toga, određene boje i oblici su deo celokupnog utiska i utiču na ''veličinu'' enterijera. Nekoliko trikova koji se mogu primeniti su:

Popunjavanje ćoškova kupatila

Korišćenje uglova u prostoriji u kojima će se nalaziti nameštaj, tuš-kabine, korpa za veš i drugi predmeti ostavlja više prostora za kretanje. Bez obzira na veličinu, sigurno će uticati na celokupan utisak i ''otvoriti'' prostoriju.

Nameštaj i police na zidu

Kao i kod zavesa, za police, ogledala i druge nameštaje važi - što više, to bolje. Samo, nije u pitanju količina, već visina. Pozicija predmeta iznad nivoa oka stvara iluziju vertikale koja će vizuelno izdužiti zidove.

Svetao plafon, koloristički akcenti

Za dodatnu visinu vertikale, poptuno beli plafon je najbolja opcija. Što se tiče boje zidova i pločica, postoje kreativnije opcije, koje takođe mogu poboljšati izgled veličine. Tri od četiri zida mogu biti potpuno svetli, a četvrti, koji se nalazi što dalje od ulaznih vrata, može biti u tamnijoj boji. Bilo da su u pitanju jednobojne pločice, ili dezeni (koji se mogu nalepiti na bele, već postojeće površine), igra bojom unosi drugačiju dimenziju i vizuelni utisak.

Refleksije

Ogledala preko celih vrata ormana, kabine ili zida stvaraju optičku iluziju proširenog prostora. Pored toga, ovakav dodatak se često koristi u savremenom i elegantnom dizajnu, tako da će sigurno promeniti estetiku celog kupatila. Pored toga, dobro osvetljenje će unaprediti ovaj dizajnerski dodatak.

Dodaci za mali luksuz

Pored osvetljenja, mali detalji mogu zaista unaprediti kupatilo i doprineti osećaju komfora i luksuza. Male biljke, setovi posuda za držanje hijigenskih proizvoda, novi peškiri ujednačenog kolorita i ostale dekoracije mogu biti dodatni predmeti koji neće previše oduzeti od prostranosti.

image