Magazin

Žostovsko slikarstvo: Ruski zanat oslikavanja poslužavnika četkicama od veveričje dlake

Kako su Višnjakovi "ukrali" zanat u susednom selu Fedoskinu, dodali motive na poslužavnike i 1825. godine osnovali svoju radionicu
Žostovsko slikarstvo: Ruski zanat oslikavanja poslužavnika četkicama od veveričje dlake© РИА Новости/ Виталий Арутюнов

Istorija Žostovske umetnosti oslikavanja metalnih poslužavnika posebnom tehnikom, koja je podrazumevala upotrebu četkica od veveričje dlake i uljanih boja na crnoj lakiranoj podlozi, započinje u 19. veku, kada su u okolini Moskve, u selima Žostovo, Ostaškovo, Hlebnikovo i Troickom nastale prve radionice koje su se bavile izradom i oslikavanjem lakiranih predmeta od papir-mašea (tehnika izrade dekorativnih predmeta od "sažvakanog" papira). Žostovski lakirani poslužavnici, pak, vezuju se za braću Višnjakove, od kojih je jedan, Filip, radio kao kočijaš u fabrici duvana u susednom selu, Fedoskinu, kod poznatog trgovca Korobova, od koga je "ukrao" zanat.

Kada je od Korobova pokupio svo znanje, Filip Višnjakov otvorio je u svom selu, Žostovu, lakirsku radionicu, u kojoj su se prvobitno proizvodile posude za šećer, kutije za nakit od papir-mašea, tabakere, albumi i slično, koje su bile ukrašene kopijama poznatih crteža i slika tog vremena. Kako je posao cvetao, Filip je radnju otvorio u Moskvi, a bratu ostavio da vodi posao u Žostovu. Kasnije je Filipov sin, Osip, nasledio porodični biznis i uspešno unapredio posao tako što je pripojio još jedan zanat: na nekom od vašara upoznao je uralske majstore koji su izrađivali limene poslužavnike, pa poput oca, od njih "ukrao" ideju za oslikavanje u uralskom stilu - motivi cveća i bilja na crnoj podlozi. Kasnijih godina, sa ukidanjem kmetstva, Višnjakovi su dobili konkurenciju, pa se tako u njihovom, ali i susednim selima, počinju otvarati slične radionice koje su proizvodile ste takve oslikane metalne poslužavnike.   

Posebna tehnologija i četkice veveričje dlake

Tehnologija izrade Žostovskih poslužavnika usavršavana je čitava dva veka, a posebna izrada i načini oslikavanja omogućavaju da poslužavnici traju i prenose se kroz porodicu, sa kolena na koleno. Prvi korak u izradi jeste sečenje metala (isprva se to radilo isključivo ručno, dok sada postoje i posebne mašine za sečenje), koji se prvo oblikuje, a zatim i odmašćuje, kako se ne bi stvarala korozija, i šmirgla. Tek nakon toga nanosi se crni sjajni lak, u dva sloja, a svaki se sloj pojedinačno suši. Tek nakon toga na red dolazi oslikavanje. Prvi sloj služi za skiciranje (tada se svetlijim tonovima nežno oslikavaju obrisi budućih motiva), a kad se on osuši dolazi drugi - detaljniji i jarkih boja. Tako oslikan poslužavnik dalje ide kod umetnika koji nanose bakarni ornament po ivicama, a zatim se ceo premazuje providnim lakom, za dodatni sjaj i zaštitu od oštećenja.

Pored posebne tehnologije kojom se oslikavaju Žostovski poslužavnici, važno je da i bolje i čestice budu odgovarajuće: boje su obavezno uljane, a četkice okrugle, napravljene od dlačica sa ušiju sibirske veverice, koje se prave isključivo po specijalnim porudžbinama.

image