Magazin

Toksična produktivnost - postavljanje nerealnih ciljeva i previše posla

Posao nam više ne pričinjava zadovoljstvo, radne zadatke i službeni laptop nosimo kući "samo još malo da poradimo", vikendi prestaju da budu dani za odmor jer nas grize savest što nismo sve završili. Kako da uočimo da smo postali žrtve toksične produktivnosti i kako da se "iščupamo" iz njenih okova?
Toksična produktivnost - postavljanje nerealnih ciljeva i previše posla© freepik/Drazen Zigic

Kada bismo najprostije morali da objasnimo termin toksična produktivnost, rekli bismo da je to produktivnost na uštrb sebe i svog psihičkog zdravlja, a pod time se mogu podrazumevati regularno ostajanje na poslu posle radnog vremena, vikendi koje provodimo za računarom, odmori na koje nosimo laptop da bismo mogli prisustvovati poslovnim sastancima, kao i beskonačne "tu - du" (engl. to-do list -spisak zadazaka i obaveza) liste koje sebi sastavljamo. Toksična produktivnost nas tera da sebi postavljamo previsoke standarde, uzimamo na sebe više nego što možemo da postignemo, a kada ciljeve ne ispunimo, uđemo u fazu "samokažnjavanja" i kritikovanja sebe za svaku pauzu koju smo napravili ili odmor koji smo uzeli.

Savremena kultura, u nekim kompanijama i korporativna, diktira nova pravila rada, koja podrazumevaju to da biti dobar radnik više nije dovoljno dobro - treba biti izuzetan i najbolji od svih. Ovu tendenciju dodatno "hrane" i velika konkurentnost na tržištu, novi, fleksibilni oblici rada koji omogućavaju angažovanje stručnjaka iz bilo koje tačke sveta, ali i trka za ostvarivanje finansijskih rezultata ka kojima svaka kompanija teži.

Pored toga, savremeno doba i društvene mreže donele su fenomen zvani "supermen" - na Instagramu i drugim platformama neretko se susrećemo sa objavama ljudi koji (reklo bi se) sve stižu: uspešni su, zaposleni u firmi i uporedo imaju svoj privatni biznis, zarađuju puno novca, kuća im je uvek sređena, kuvaju, treniraju, stižu da posećuju razne konferencije i da rade na sebi. I kada vidimo ovakve objave, u našim glavama formira se sledeća misao: "Svi puno rade, teže ka tome da budu bolji i uspeva im. Znači, tako treba da postupim i ja". A ako ne uskočimo u taj voz produktivnosti i savršenosti, u nama može da se probudi "sindrom varalice": "Nisam tako dobar kao oni, i ovo što sam postigao sam postigao slučajno".

Postoji li način da proverimo da li smo upali u začarani krug toksične produktivnosti? Postoji - pomoću jednostavne liste za proveru:

  • Regularno ostajanje na poslu prekovremeno
  • Neprestano razmišljanje o poslu, o tome šta još treba da se završi i koji poziv da se obavi
  • Hroničan osećaj umora i istrošenosti
  • Nedostatak motivacije i pad samopouzdanja
  • Osećaj krivice kada se napravi pauza ili uzme godišnji odmor
  • Nastojanje da se pred menadžmentom pokažu što bolji rezultati

Sve ovo ukazuje na to da smo upali u toksičnu produktivnost.

Toksična produktivnost vodi pravo u sagorevanje, a sagorevanje dalje ka hroničnom umoru, jer da bismo bili produktivni, naš mozak treba i da odmara. Treba da se "resetuje" i ne misli na posao.

Kako možemo sebi pomoći ako vidimo da smo upali u toksičnu produktivnost?

  • Osnovne potrebe poput vremena za ručak ili večeru, slobodno vreme i odmor ne treba da žrtvujemo zarad novca
  • Da prestanemo sebe da upoređujemo sa drugima, i sopstveni uspeh merimo u odnosu na tuđi
  • Tako popularan "rad na sebi" trebalo bi da prilagodimo našim potrebama: ne moramo svi učiti tri strana jezika, čitati knjige iz popularne psihologije i ići na seminare o postavljanju granica. Treba da pronađemo ono što nam godi, a ne ono što radi većina
  • Da pronađemo vreme za fizičku aktivnost, bilo da je u pitanju šetnja u prirodi ili trening
  • Negujemo naše vrednosti i pohvalimo sebe za sve uspehe s vremena na vreme, čisto da ne

image