Magazin

Najpoznatije ruske zakuske uz votku

Nakon što završe ručak sa medvedima, Rusi piju votku, a čuveni Dostojevski je konzumirao čak i uz doručak. Šalu na stranu, tradicija okupljanja oko čašice dobre ruske votke, uz razgovore i pesmu, poznata je širom sveta, a ono što odlikuje Ruse kada su u pitanju ovakve sedeljke jeste raznovrsnost i kreativnost u serviranju zakuski - jer ne valja da se pije na prazan stomak.
Najpoznatije ruske zakuske uz votku© freepik/master1305

Nepisano pravilo koje važi jeste da se jaka alkoholna pića obavezno "podmazuju" jakom, masnom hranom, pa stoga ni votka nije izuzetak. Uz čašicu, dve jake, ruske votke, ide sve - od ribe (usoljene, dimljene ili sušene), preko hleba i sala (slanine) i obaveznih kiselih krastavčića, pa sve do plodova mora i kavijara. Koje su to tradicionalne zakuske bez kojih ne može da prođe ni jedno okupljanje porodice ili prijatelja?

Riba

U ulju, u pavlaci, dimljena ili usoljena - u svakom obliku, riba je univerzalna namirnica koja savršeno može da se uklopi sa votkom, bez obzira na to da li je u pitanju popularna "seljodka" (haringa) ili losos. Sa ribom se možda čak i najviše može eksperimentisati: listići ribe sa kolutovima luka i malo ulja preko, u vidu različitih domaćih pašteta, ili recimo kanapea - riba je rado viđena na ruskoj trpezi. Uz većinu zakuski obavezno se služi i ražani ili borodinski hleb.

Plodovi mora

Iako ćete u Rusiji češće na stolu videti kisele krastavčiće nego plodove mora i egzotiku tog tipa (naravno, kada su opuštene sedeljke u pitanju), gurmani predlažu da se bez obzira na predrasude, da šansa i morskim plodovima: škampi, meso krabe i lignje mogu biti odličan par citrusnim votkama, kao što je votka sa ukusom pomorandže ili grejpfruta. Kada je u pitanju način pripreme, jedini faktor koji u tome igra ulogu jeste vreme koje domaćin ima u rezervi: oni koji imaju malo vremena do dolaska gostiju, jednostavno ih mariniraju u pikantnom sosu i serviraju tako (naravno, uz hleb), dok oni kreativni, sa viškom vremena, radije biraju zahtevnije recepte, poput koktela od morskih plodova.

Meso

Jedna od boljih zakuski jeste meso, jer šta može pružiti veći osećaj sitosti od njega? Svinjetina, govedina, jagnjetina, šta god da domaćin odabere, neće pogrešiti! Za one istančanog ukusa jedna od najpopularnijih kombinacija jeste votka sa vanilom i ćureće ili meso zeca, na grilu ili u rerni, zapečeno sa povrćem. Kada su u pitanju delikatesi od mesa - ni jedna sedeljka ne prolazi bez "sala" (slanine), raznih vrsta kobasica, pančete i dimljenog mesa, koje se jednostavno služe na ovalu uz kisele krastavčiće ili konzervisani paradajz.

"Soljenije" (ruska turšija)

Iako se pojmovi ruske i srpske turšije dosta razlikuju po načinu pripreme, pa samim tim i po ukusu, turšija je poseban vid umetnosti kada je ruska kuhinja u pitanju, a ni jedna sedeljka, pa ni veće slavlje ili ručak za članove porodice i prijatelje jednostavno se ne može zamisliti bez ruske turšije. Kiseli kupus, konzervisani paradajz, kiseli krastavčići iz bureta - univrzalne su zakuske kojima se "gasi" jaka ruska votka, a često se služe zasebno kao zakuska, iako se mogu poslužiti i uz meso ili dodatak krompiru. Ipak, mišljenja su podeljena kada su u pitanju usoljene pečurke a pojedini tvrde da su one isuviše "jake", te da u kombinaciji sa votkom garantovano izazivaju mamurluk i osećaj nadutosti u stomaku narednog jutra.

Kavijar

Kakva bi to ruska trpeza bila bez kavijara, zaštitnog znaka Rusije? Nikakva, naravno, zato se kombinovanje kavijara sa votkom smatra nekom vrstom klasike. Poslužena u činijici zasebno, na malenim brusketima namazanim sa malo putera ili u vidu korpica, kavijar je neizostavni deo skoro svake sedeljke. Zanimljivo je da se u Rusiji često služi i sa palačinkama. Ipak, iako se savršeno uklapaju, sutradan je glavobolja neizbežna.

 

image