Magazin

Kako uneti svetlost i vedrinu u prostor

Nije potrebno izbacivati određene elemente kako bi soba delovala svetlije i svežije, već odabrati one koji mogu biti od pomoći i poptuno preokrenuti atmosferu prostora.
Kako uneti svetlost i vedrinu u prostor© Pexels/Charlotte May

Napoznatiji savet za osvetljivanje sobe je farbanje zidova u belo. Iako boja zidova ima veliku ulogu u određivanju atmosfere prostora, nekada je potrebno još nekoliko koraka za upečatljivije osveženje mračnih soba:

Zavese

Osim što daje iluziju visokog plafona (pogotovo kada su postavljene iznad prozora), zavese mogu biti ključni element za određivanje atmosfere prostorije. Za sobe koje su manje i/ili mračne bi trebalo izbegavati previše velike zavese napravljene od teškog materijala i napardnih, tamnih boja ili dezena. Dovoljno je odabrati svetle zavese bele ili bilo koje boje, dokle god je svetla nijansa. Lagan ili skoro providan materijal je dobar izbor, a uže zavese mogu dodati iluziji visokog plafona.

Metalik komadi

Elementi koji su od metalik mateirjala, bilo da je ceo nameštaj ili samo pojedini detalji, mogu napraviti zanimljivu iluziju. Refleksija drugih, svetlih predmeta će biti upečatljiva i ceo prostor će delovati osveženo. Važno je pronaći dobru dozu, kako metalik površine ne bi previše dominirale, već "pomogle" u dobrom osvetljenju.

Strateški postavljena ogledala

Ogledala su najbolja zamena za prozore i prirodno svetlo. Ogledala mogu da se postave tako da bilo koje osvetljenje može da se reflektuje i duplira. Mogu biti postavljena tačko preko puta svetiljke/prozora ili pod određenim uglom, kako bi efekat bio što bolji. Dobro je izbegavati previše veliki ili taman ram, kako ne bi "progutao" svetlost. Više ogledala se može postaviti na nekoliko različitih mesta - najveće u uglu prostorije, srednje na zidu preko puta, a najmanje na policama ili radnom stolu.

Svetli nameštaj koji ne mora biti beo

U slučaju da je vreme za kupovinu nameštaja, onda je vreme odabrati što više svetlih opcija. Bela boja ne mora biti jedini izbor, već postoje mnoge varijacije bež, sivih ili ceo spektar pastelnih boja. Osim velikih elemenata poput sofe, stolova i stolica, dekoracije kao što su jastuci, posuđe, posteljine mogu suptilno uneti svetlinu u prostoriju. Biranje omiljenih boja u svetlim nijansama pomaže da soba izgleda zanimljivo i "živo", ali bez previše napadnih elemenata. U slučaju da je većina nameštaja čiste bele boje, onda je u redu dodati nekoliko akcenata (jastuci, saksije, prostirke) u boji.

Umetnost diktira prostor

Ako je menjanje nameštaja ili zavesa preveliki izazov, onda uvek postoji brzo i jednostavno rešenje – umetnost. Prilikom traženja određenog dela, bilo da je slika, skulptura i sl., onda polazna tačka može biti svetle boje rada.  Osim boje određene slike ili fotografije na zidovima, materijal od koga je delo napravljeno može biti od značaja. Umesto metala ili tamnog drveta, staklena skulptura ili slika sa tankim, svetlim ramom može "osvetliti" zid.

image