Magazin

Sedam magičnih lokacija u Rusiji koje ispunjavaju želje

Da bi nam se neka želja ispunila nije dovoljno samo da je jako poželimo i pravilno formulišemo - nekada je potrebno i malo čarolije. Zlatne ribice i Duh iz lampe odavno su prevaziđeni, ali zato mesta koja imaju svoju magičnu moć nisu. Koja su to mesta u Rusiji koja važe za čarobna?
Sedam magičnih lokacija u Rusiji koje ispunjavaju želje© Canva / MilanMarkovic

Da li ste se nekada zapitali šta je to potrebno da bi se neka želja ispunila? Neki kažu da je potrebno samo istinski poželeti, drugi smatraju da će se želja sigurno ispuniti ukoliko je zamislimo onog momenta kada vidimo zvezdu padalicu, a postoje i oni koji ne žele da se "kockaju", pa želje zamišljaju po strogim pravilima manifestovanja (primenjujući zakon privlačnosti) u posebnim mestima. U Rusiji takvih mesta ima mnogo, a mi vam donosimo sedam (jer 7 je magičan broj) lokacija koje u narodu važe za čarobne, kao i uputstva kako zaželeti želju da bi se ostvarila.

Naprudnaja kula na ulazu u Novodeviči manastir

Magična kula koja je poznata i pod nazivom Sofijina kula nalazi se u Moskvi, sa desne strane od ulaza u Novodeviči manastir. Prema legendi, zatočena sestra Petra I, Sofija, sa ove kule skočila je zbog neuzvraćene ljubavi, a nakon svoje smrti dobila posebne moći koje je koristila da čini čuda i ispunjava želje.

Da bi vam se želja ispunila, potrebno je da kulu dotaknete levom rukom (ovo je moguće samo ukoliko stojite sa spoljne strane manastira), tri puta naglas izgovorite svoju želju i zamolite Sofiju da malo pripomogne. Kruže priče da je ovaj ritual posebno delotvoran kada su u pitanju želje koje se tiču ljubavi i sreće.

Čkalovske stepenice

Jedna od najvećih atrakcija Njižnjeg Novgoroda su Čkalovske stepenice koje ispunjavaju želje. Doduše, da bi vam se želja ispunila, potrebno je da se malčice oznojite i popnete se do samog vrha, ni manje ni više nego – 560 stepenika. Penjanjem čarobnim stepenicama sve loše ostavljate u prošlosti, a sve ono o čemu maštate simbolično pretvarate u stvarnost. Kao bonus, pored ostvarenja želje, dobićete i nestvaran pogled na ceo grad i reku Volgu, koji se prostiru sa vidikovca na vrhu stepeništa.

Hersonesko zvono

Za sve posetioce Krima, Hersones Tavrički nezaobilazna je atrakcija ne samo zbog lepote pogleda, već i zbog čarobnog zvona koje san pretvara u javu. Postoji verovanje da se magična moć krije u samoj osnovi zvona koja se sastoji od mengira – provodnika kosmičke energije. Za ispunjenje želje potrebno je stati tik ispod zvona i naglas izgovoriti želju. Ipak, ukoliko rešite da posetite baš ovaj lokalitet, naoružajte se strpljenjem – na stotine turista ovde čeka svoj red da dobije malo "magične prašine".

Rotonda na Gorohovoj ulici

Sankt Peterburg je grad magije – čarobni mostovi, polarna svetlost i bele noći samo su neke od nestvarnih pojava koje posetioce severne prestonice ostavljaju bez daha. Ipak, to nije sve: gradske priče koje kruže Sankt Peterburgom kažu da u samom centru grada postoji portal u paralelni univerzum, ali i bivši oltar masona, koji se nalazi u čarobnoj kući kojom je ranije vladao grof Zubov. Danas kuću u Gorohovoj ulici broj 57 često posećuju mistici, ali i oni koji veruju da je za ispunjenje želje potreban i mali podsticaj od strane "viših sila". Da bi se želja ispunila, kažu da je dovoljno samo da se stane u centar rotonde i naglas izgovore želje, a oni koji se ovoga pridržavaju kažu da se one ostvaruju sa gotovo stoprocentnom verovatnoćom.

Dolmeni u Kuprijanovoj klisuri

Jedno od najposećenijih mesta Gelendžika jesu dolmeni koji se nalaze u živopisnoj Kuprijanovoj klisuri i koje prati magična reputacija. Lokalno stanovništvo i samo je u čudu, budući da niko sa sigurnošću ne može reći otkud su se pojavile ove neobične "građevine", ali tvrde da je svaki od pet dolmena odgovoran za jednu od životnih sfera: ljubav, zdravlje, blagostanje, talenat i sreću. Kada ste formulisali želju potrebno je da priđete dolmenu koji odgovara želji, gurnete u njega ruku i zamislite da ste želju ostvarili.

Plavi kamen

Ko bi rekao da jedan kamen ima moć da ispunjava želje? Kamen plave boje koji se nalazi na obali Pleščejeva jezera nedaleko od Pereslavlja-Zaleskog definitivno ima. Njegovu čarobnu moć otkrili su još u 9. veku, kada su se oko njega izvodili magični obredi, a od tada postao je jedna od najvećih atrakcija Jaroslavske oblasti. Turisti sa svih krajeva zemlje i sveta dolaze samo da bi ga dotakli i zamolili da pomogne u ostvarenju želja. Ipak, njegova pomoć košta – potrebno je ostaviti novčić ili bombonicu, tek toliko da on "odobrovolji", a za garantovan uspeh i ostvarenje želje kažu da je potrebno i vezati neku tračicu za drvo pokraj kamena.

Rt Ljubavi

Kao što i samo ime kaže, rt Ljubavi čini čuda na emotivnom planu, pa tako oni koji žele da sretnu ljubav svog života i osnuju porodicu hrle baš na ovo mesto. Inače, smatra se da je levi deo poluostrva muški, a desni ženski, pa tako parovi koji maštaju o prinovi, želju zamišljaju na odgovarajućem delu – ukoliko žele muško dete na levoj strani, a ukoliko maštaju o devojčici – na desnoj. Kako bi se "magični duhovi" umilostivili uvek se ostavi i neki slatkiš ili parica.

image