Magazin

Koliko često bi trebalo da čistimo stvari u kući

Da li ste znali da bi mobilni telefon trebalo čistiti svaki dan, a daljinski za TV jednom nedeljno? Čak većina stvari u domu zahteva čišćenje češće nego što se misli.
Koliko često bi trebalo da čistimo stvari u kući© freepik/ zinkevych

Pogled na nameštaj, pod ili kućne površine kroz mikroskop bi prikazao nebrojeno mikroba koji se sastoje od virusa, zemlje, gljivica, bakterija, životinjske peruti, polena, znoja, izlučevina i ćelija kože redovno opadaju. Prema istraživanju popularne nauke, životni vek klice uveliko varira u zavisnosti od bakterije i površine. Ešerihija koli (crevna bakterija), na primer, može da živi od nekoliko sati do celog dana. Koliko često bi trebalo da čistimo kadu ili toalet, pre nego što postanu biološka opasnosti? Verovatno češće nego što se misli. 

Svaki dan

Neke stvari zahtevaju svakodnevno čišćenje jer svako zanemarivanje može dovesti do nagomilavanja klica i stvaranju zdravstvenih problema. 

Pametni telefon - Dodirujemo telefon bezbroj puta dnevno. A otisci prstiju koje ostavljamo po ekranu su masna zamka za prljavštinu i klice. Trebalo bi steći naviku da se briše makar jednom dnevno. 

Kuhinjski pultovi - Problem sa prljavim pultovima nije toliko u tome šta se vidi, koliko u onome šta se ne vidi. Brisanje i dezinfekcija kuhinjskih površina nakon svake upotrebe, osigurava da zalutale klice iz pripreme za večeru neće završiti u sledećem obroku. Takođe bi svaki dan trebalo dezinfikovati i sudoperu, jer bakterije iz hrane, kao što su Ešerihija koli i Salmonela, mogu kontaminirati sudoperu, posebno ako se prethodno seklo ili čistilo sirovo meso. 

Toaleti - Čišćenje toaletne školjke je uobičajena aktivnost koju sprovodi većina ljudi, ali ne bi trebalo zaboraviti i lavabo. Čak i ako izgleda čisto, lavabo u kupatilu akumulira fekalne materije (od pranja ruku nakon odlaska u toalet). Detaljnije pranje bi trebalo obaviti jednom sedmično. 

Jednom nedeljno

Kuhinjski pod - Kada su deca u kući, velike su šanse da će se morati čistiti posle svakog obroka. Ali osim ako ništa nije prosuto ili proliveno, sasvim je dovoljno brisati pod jednom nedeljno. 

Tepisi - Usisati velike tepihe i oprati male prostirke jednom nedeljno. Održavanje podnih obloga čistim je ključno za smanjenje okidača alergija u domu.

Police i ukrasi - Gde god se prašina slegne potrebno je redovno brisati ih krpom od mikrovlakana: police za knjige, sitnice, ramovi za slike, postolja za lampe, ogledala, bočni stočići.

TV daljinski - Prvo izvaditi baterije! Zatim koristiti pamučne štapiće namočene u blagu sapunastu vodu da bi se uklonili lepljivi, masni otisci prstiju i mrlje oko dugmadi. Obrisati ceo daljinski rastvorom od jednog dela sirćeta i dva dela vode kako bi se ubile bakterije. 

Posteljina - Opšte pravilo je da se jednom nedeljno pere posteljina u vreloj vodi. Međutim, ako su ukućani vlasnici kućnih ljubimaca, vole da jedu "grickalice" u krevetu, moraće da menjaju posteljinu ranije.  

Kvake - Iako kvake akumuliraju mnogo bakterija, potrebno ih je samo povremeno oprati. Međutim, kvake u kupatilu i kuhinji sigurno će uhvatiti mnogo više bakterija, pa bi njihova dezinfekcija barem jednom nedeljno mogla biti dobra ideja, posebno ako u kući postoji bolest.

Nedeljno i mesečno

Četke za šminku - Aplikatori poput sunđera i četkica mogu biti plodno tlo za bakterije. Oni skupljaju prljavštinu i prašinu. Oprati četke za tečnu šminku jednom nedeljno, a četke za praškastu šminku, mesečno. Blagi sapun i topla voda i sušenje preko noći, spasiće lice od mogućih kožnih problema.

Jednom mesečno

Mašina za pranje sudova - Vremenom, ostaci hrane i praška u mašini mogu sprečiti da posuđe bude dobro oprano. Jednom mesečno sipati šolju sode bikarbone na dno i staviti 1/2 šolje belog sirćeta na gornju rešetku, a potom pokrenuti redovan ciklus pranja.

Nameštaj - Isprljane površine bi trebalo odmah očistiti, ali održavanje tapacirunga, usisavanje jastuka bi trebalo jednom mesečno. Čišćenje parom jednom godišnje takođe može da produži vek nameštaja.

Zavesa za tuširanje - Plastičnu zavesu ili plastičnu podlogu za platnenu zavesu treba jednom mesečno oprati toplom vodom i sodom bikarbonom kako bi se uklonili sapun i sprečila pojava buđi. Prskanje sredstvom za ribanje, nakon svakog tuširanja i brisanje svake nedelje kada se čisti kupatilo, takođe će pomoći.

Vazdušni filteri - Zameniti filtere za male čestice u sistemima centralnog grejanja i hlađenja jednom mesečno kako bi njihova moć prečišćavanja vazduha bila na nivou. Isto važi i za filtere sobnih klima uređaja.

Na svaka 3 do 4 meseca

Frižider - Zaboravljeni ostaci u zadnjem delu frižidera mogu ostaviti spore plesni nakon što se bace. Da bi se zaštitili od klica, isprazniti frižider svaka 3 do 4 meseca, a police i zidove očistiti smesom od kašike sode bikarbone rastvorene u jednom litru vode. Isprati i ostaviti da se osuši pre ubacivanja hrane u frižider. 

Pranje prozora - Podići roletne i kapke tokom nedeljnog brisanja prašine, ali dugotrajnu prljavštinu bi trebalo prati svaka 3 do 4 meseca toplom vodom i sapunom. Skinitu zavese oprati ih u mašini za veš.

Mašina za pranje veša - Svaki uređaj koji koristi vodu je u opasnosti od buđi. Obrisati vrata i gumu na vratima bi trebalo nakon svakog pranja. Očistiti mašinu dublje tek nakon 4 meseca dodavanjem 1 šolje izbeljivača i pokretanjem toplog ciklusa (bez odeće) kako bi se dezinfikovala.

Nekoliko puta godišnje

Dušek - dva puta godišnje. Osim ako nije potpuno nov, dušek je verovatno dom za milione grinja. Dobro polugodišnje usisavanje može pomoći u usisavanju tih sitnih stvorenja, kao i mrtvih ćelija kože koje ih održavaju dobro hranjenim.

Na svakih nekoliko nošenja/korišćenja

Grudnjaci - Bilo bi da se grudnjaci dobro opereu nakon tri nošenja. Ali ako se žena više znoji, trebalo bi ih prati i češće. 

Ovlaživač vazduha - svaka 3 dana. Kada ovlaživač non-stop izbacuje vlagu, menjati vodu svakodnevno. Očistiti ga 3 procentnim rastvorom vodonik peroksida, ili dezinfekcionim sredstvom koje preporučuje proizvođač, svaka 3 dana. Takođe, redovno menjati filter, prema uputstvima.

Peškiri za kupanje - svakih nekoliko upotreba. Oprati peškir ili uzeti nov nakon tri ili četiri normalna tuširanja, češće ako osoba vežba. Okačiti vlažne peškire kako bi mogli da se prozrače i ne stvaraju plesan, buđ i bakterije.

Stvari koje se ne peru već se nakon nekoliko upotreba zamenjuju novim

Četkica za zube - Nakon nekoliko meseci, čekinje se previše istroše da bi mogle da rade kako treba. Takođe, neki lekari preporučuju zamenu četkica nakon virusa ili gripa. 

Brijači - 5 do 7 upotreba. Tupo sečivo izaziva više posekotina i iritacija od oštrog. Ukoliko je potreba za brijačem svakodnevna, trebalo bi ga menjati svake nedelje.  

Sunđeri - Kuhinjski sunđer postaje leglo klica, sa milijardama bakterija na svakom kvadratnom centrimetru. Pranje sunđera sapunom i vodom baš i ne funkcioniše, pa stručnjaci preporučuje da se ubace u ključalu vodu na 2 minuta, ili stave u mikrotalasnu na 2 minuta. Nekada je bolje kupiti manje sunđere i baciti ih nakon nekoliko upotreba.

image