Magazin

Neobične kafe sveta: Da li biste probali kafu sa brokolijem ili žumancetom

Zrna koja postaju slađa zbog majmunske pljuvačke, korišćenje žumanca umesto mleka... Ispijanje kafe je omiljeni deo svakodnevnice ljudi širom sveta, ali postoje i mnoge varijacije ovog rituala.
Neobične kafe sveta: Da li biste probali kafu sa brokolijem ili žumancetom© Wikimedia Commons/Phương Huy

Jedno od najpopularnijih neobičnih kafa na svetu je Kopi Luvak, kafa napravljena od zrna kafe koja su probrana iz izmeta civeta, azijske životinje. Veoma je skupocena i poznata po bogatom ukusu, kao i neobičnom procesu dobijanja. Ipak, pored izmet-kafe, postoji još nekoliko interesantnih načina konzumiranja ovog napitka koji se praktikuju u različitim delovima sveta:

Brokoli kafa

Jedan od novijih trendova u svetu velnesa je "super-zdrava" verzija jutarnje kafe, napravljena od praha brokolija. Cilj je da pojedinac unese preporučenu dnevnu dozu povrća na drugačiji i brži način. Umesto kuvanja jela, dovoljno je dodati ga u svoj kofeinski napitak. "Brokolate" je izum jedne australijske kafeterije i piće je veoma brzo postalo viralno. Proces je jednostavan, potrebno je pomešati prah zajedno sa gotovom kafom i dodati mleko po želji. Mnogi korisnici tvrde da je ukus blago gorak, ali dve kašičice praha navodno imaju nutrijente kao jedna porcija ovog povrća.

Majmunska pljuvačka

"Majmunska kafa" se može pronaći u Tajvanu i Indiji. Pošto bi tajvanski makaki majmuni često upadali na polja kafe, uzgajači su odlučili da ih iskoriste kao deo procesa proizvodnje. Majmuni bi odabrali najslađa i najkvalitetnija zrna kafe, žvakali ih nekoliko minuta, pa zatim ispljunuli. Ista zrna se pažljivo biraju, čiste, suše i nakon pečenja su spremna za konzumiranje.

Ukus je veoma sladak, jer pljuvačka majmuna razgrađuje pojedine enzime i menja note ukusa. Navodno sadrži ceo spektar suptilnih aroma čokolade, oraha, citrusa i vanile, sa blagom gorčinom. Pošto su zrna prilično skupa, najčešće se preporučuje konuzmiranje bez dodatih šećera, mleka i sl.

Kafa od jajeta

Vijetnamsko kafeno piće se pravi od mešavine žumanca, šećera, mleka i kafe. Postalo je popularno piće tokom pedesetih godina, kada je bila velika nestašica mleka u Vijetnamu i od tada je postalo jedno od najpopularnijih pića širom zemlje.

Cilj je da kafa nema miris jajeta, tako da se žumanca pomešaju zajedno sa šećerom i mlekom. Kafa može biti poslužena kao topla ili hladna i obe verzije imaju veoma specifičnu aromu.

Maslinovo ulje za dobro jutro

Kompanija "Starbaks" je ranije ove godine predstavila različite kafe koje sadrže maslinovo ulje, kada je direktor kompanije putovao u Italiju i isprobavo ovu kombinaciju. Mnogi su došli na ideju da sličan recept primene u svojim domovima. U pojedinim delovima sveta se preporučuje konzumiranje kašičice maslinovog ulja ujutru, jer su studije pokazale da ova navika može imati brojne benefite za zdravlje čoveka (smanjuje krvni pritisak, sadrži antioksidante...).

U kombinaciji sa kafom, maslinovo ulje može doprineti sporijoj apsorpciji kofeina u telu, tako da se može izbeći pad energije, koji se nekada javlja posle konzumiranja kafe. Pojedini korisnici društvenih mreža su podelili da je kombinacija sa uljem ukusna, u zavisnosti od načina pripreme. Moguće je dodati cimet ili slične sastojke za poboljšavanje ukusa.

image