Magazin

"Mašti na volju" - vodimo vas u "MONA" muzej nevidljive umetnosti

"Umetnost je jedan od najbriljantnijih načina da izrazimo ono što je neizrečivo", rekao je Stendal, ali šta da radimo kada se nađemo pred umetnošću koju ne možemo čak ni da vidimo?
"Mašti na volju" - vodimo vas u "MONA" muzej nevidljive umetnosti© Canva / dlewis33

Konceptualna umetnost koja se poslednjih desetak, petnaest godina razvija "izrodila" je mnoge neobične, do sada neviđene pravce, a ono što nam je danas zapalo za oko – ma koliko to čudno zvučalo u kontekstu nevidljive umetnosti, jesu dela konceptualnog dvojca "Preksis" i Džejmsa Franka, bivšeg voditelja Oskara, koja su izložena u njujorškom muzeju.

Muzej nevidljive umetnosti svojim posetiocima nudi veliki broj umetničkih dela koja, po reakcijama publike, izazivaju veliko oduševljenje - u pitanju su nevidljiva remek-dela čiju suštinu možete doživeti tek nakon što pročitate i opis koji su pažljivo sastavljali umetnici.

"Svež vazduh" za 10.000 dolara

Koliko biste platili da u svom dnevnom boravku imate svež vazduh, ali ne bilo kakav, već sa posebnim opisom i sertifikatom o tome da je originalnog porekla? Ili vam je onaj koji sada imate dovoljno dobar i ne biste ga menjali? E pa, Ejmi Dejvidson njen nije bio dovoljan, pa je odlučila da nakon posete muzeju kući ne ode praznih ruku, već sa "Svežim vazduhom". Osim što se dosta dugo nalazila u stalnoj postavci Muzeja nevidljive umetnosti, ova slika (ili bi bilo pravilnije da kažemo ram sa pločicom pojašnjenja) našla je svog ponosnog vlasnika, za šta je Ejmi izdvojila čak 10.000 dolara.

"Inspirisala me je ideologija projekta, a naročito moto Muzeja nevidljive umetnosti: razmenjujemo mašte i ideje. To je naša valuta u uslovnima nove ekonomije", navela je Ejmi u svom intervjuu za "Hafington post".

Kartice sa opisom vas podsećaju šta ste kupili

"Ne kupujete umetničko delo koje se vidi! Nećete dobiti ni sliku, film a ni fotografiju. Dobićete nešto puno fascinantnije - mogućnost učestvovanja u činu umetničkog stvaranja. Dobićete karticu s opisom umetničkog dela, kao i potvrdu o autentičnosti. Karticu možete okačiti na zid u svom domu ili kancelariji. Sve dalje je na vama,"upozoravaju Franko i "Praksis, da se potencijalni kupci ne bi iznenadili kad za svoj pravi novac (cene u MONA muzeju kreću se od hiljadu do deset hiljada dolara), ne dobiju nikakvo opipljivo delo nego poruku s opisom onoga što su kupili.

Interesantno je i da su ovakva remek-dela zanimljiva ne samo ljubiteljima jedinstvene, konceptualne umetnosti, već i mnogim pasioniranim kolekcionarima, a svote novca koji su oni spremni da izdvoje kako bi u svom domu imali "Svež vazduh", kako se naziva jedno od mnogobrojnih umetničkih dela iz postavke muzeja, premašuju desetine hiljada američkih dolara.

"Svež vazduh" nije jedino delo koje svog posmatrača navodi da preispita svoj pogled na umetnost, život i svet oko sebe, tu su i "1000 Sunca", "Prašnjava Mapa", "Krznene loptice" i mnoge druge slike i skulpture čije veličine, ako je verovati pločicama sa opisima, variraju od "veličine ljudske glave" do 160 kvadratnih metara.

image