Magazin

Ermitaž - mesto moći i riznica umetnosti

Jedan od najlepših muzeja sveta, koji se nedavno potpuno zasluženo našao i na spisku najzanimljivijih turističkih destinacija sveta, prestigavši Sidnejsku Operu, Kip slobode, Luvr i Kineski Zid, nalazi se u samom srcu Sankt Peterburga, a njegovu postavku krasi preko tri miliona neverovatnih i veoma vrednih umetničkih dela. Kada biste želeli da se ispred svake umetnine zadržite samo jedan minut - bilo bi vam potrebno preko jedanaest godina da obiđete sve.
Ermitaž - mesto moći i riznica umetnosti© pixabay/DEZALB

Ljubav prema umetnosti u ruskoj krvi teče već stotinama godina, a prve umetnine počele su da se sakupljaju još u vremena Katarine II, koja je svojevremeno sazvala prvo imperatorsko umetničko okupljanje. Tada su prema njenoj naredbi, njenu ličnu kolekciju smestili u Zimski dvorac, Ermitaž. Od tada, svi ruski imperatori počeli su da kupuju čitave kolekcije umetničkih dela zapadnoevropskih slikara, skulptora i drugih umetnika, kao i arheološke iskopine drevnih Egipćana, Grka i Rimljana.

Danas Ermitaž broji preko tri miliona umetničkih dela nekih od najpoznatijih umetnika u istoriji, poput Da Vinčija, Rembranta i Pikasa, a njihova, i umetnička dela mnogih drugih vrsnih umetnika svih vremena, smeštena su u nekoliko zdanja koja čine jedan od najlepših muzeja sveta. U Ermitažu ima 350 soba, a da bi se prošla svaka od njih potrebno je preći razdaljinu od 24 kilometara. Tu je smeštena i najveća zbirka Rembrantovih dela koja obuhvata 24 slike - ovo je najveća zbirka dela ovog umetnika predstavljena gledaocima van Holandije. Ermitaž je i najveća umetnička galerija slika na svetu, a mi vam predstavljamo neka od najpoznatijih dela koja privlače posetioce iz celog sveta.

Madona Lita - Leonardo da Vinči

Jedno od prvih umetničkih dela epohe renesanse, i jedino Da Vinčijevo umetničko delo na prostorima Rusije, "Madona Lita" isprva se nazivalo "Madona i dete". Ova slika datira još iz perioda 1940. - 1941. godine, a "Lita" u nazivu, "nasledila" je od hercega sa prezimenom Lita, u čijoj se porodici nekoliko stoleća ova slika čuvala. Inače, ovo delo kroz istoriju prati misterija - pojedini poznavaoci umetnnostii na osnovu poze deteta tvrde koja je veoma nekarakteristična za velikog slikara, da je nije naslikao sam Da Vinči, već njegov učenik.

"Faberžeovo" jaje barona Rotšilda

Raskošno Faberžeovo jaje sa satom koje datira iz 1902. godine pripadalo je baronu Eduardu Rotšildu. Ovaj, može se reći, dragulj Ermitaža, u postavku najpoznatijeg ruskog muzeja stigao je sasvim nedavno: 2007. godine ruski kolekcionar i vrsni poznavalac Faberžeovih jaja, Aleksandar Ivanov, otkupio je na aukciji ovo jaje za neverovatnih 18,5 miliona dolara. Od 2007. do 2014. godine, nalazilo u Ruskom nacionalnom muzeju, na čijem se čelu nalazio Aleksandar, a 2014. godine poklonjeno je Ermitažu.

Most Vaterlo - Klod Mone

Slika naslikana tehnikom akvarel 1903. godine, remek je delo jednog od najpoznatijih impresionista svih vremena, Kloda Monea, i još jedan deo neverovatne kolekcije Ermitaža. Autor je sa ovom slikom izašao iz okvira uobičajenog: u životu, da bismo nešto videli u magli potrebno je da se više približimo, dok kod ove slike, da bismo videli svu njenu lepotu, treba da se odmaknemo tačno dva metra - tada se pred posmatračem otvara magloviti pejzaž na kome jasno mogu da se razgledaju i most na Temzi, i dimnjaci fabrike koja se nalazi u pozadini.

Madona Konestabil - Rafaelo

Još jedna "Madona" pod krovom Ermitaža jedan je od radnih radova velikog Rafaela, koja se do dolaska u muzej nalazila u privatnoj kolekciji grofa Konestabila dela Stafa u italijanskom gradu Peruđa. Slika nastala 1504. godine, sve do radnih sedamdesetih godina 19. veka nalazila se u vlasništvu Italijana, a zatim je Aleksandar II kupio na poklon svojoj supruzi Mariji Aleksandrovni, koja je ovo umetničko delo zaveštala Ermitažu nakon svoje smrti. Slika je premeštena u muzej 1881. godine.

Persej oslobađa Andromedu - Rubens

Slika flamanskog slikara Riteera Paula Rubensa nastala 1622. godine u ruke Ekaterine II došla je potpuno neplanirano moglo bi se reći – kao deo kolekcije koju je Ekaterina druga otkupila od grofa Henriha fon Brula. Inače, ova slika u Ermitažu je od samoga početka.

image