Magazin

Ishranom do zdrave i sjajne kose: Koje su namirnice najbolji prijatelji bujne kose

Kažu da smo ono što jedemo, a kada je naša kosa u pitanju, ova rečenica ne može biti istinitija. Zdravlje kose u velikoj meri zavisi od kvalitetne ishrane, a namirnice koje unosimo u organizam imaju sposobnost da našoj kosi daju sjaj, čvrstinu i dodatnu snagu za rast. Unosom namirnica poput crvenog mesa, šargarepe i maslinovog ulja možete poboljšati kvalitet kose.
Ishranom do zdrave i sjajne kose: Koje su namirnice najbolji prijatelji bujne kose© Freepik / prostooleh

San svake žene je lepa i gusta kosa, a naš savet je da na putu ka sjajnoj i zdravoj kosi vaša prva stanica bude preispitivanje namirnica koje unosite u organizam, budući da izgled kose zavisi upravo od njih. Naša kosa sastoji se od keratina, proteinske strukture koja prilikom neizbalansirane ishrane jednostavno gubi svoje gradivne sposobnosti, usled čega kosa postaje lomljiva, krajevi "cvetaju", a dlaka počinje da se mrsi i opada. Koje su to namirnice koje našoj kosi daju sve neophodne mikronutrijente i čine je zdravom i jakom?

Crveno meso

Crveno meso u našoj ishrani predstavlja prirodni izvor gvožđa, čiji gubitak prouzrokuje ne samo razvoj anemije (nedostatka gvožđa u organizmu), već i pogoršanje cirkulacije krvi usled kog folikuli dlake ne dobijaju sve neophodne nutritivne vrednosti i polako počinju da odumiru. Zbog toga je važno (naročito za žene) da ishrana sadrži i namirnice od crvenog mesa, a preporuka je da najmanje 2 do 3 puta nedeljno na trpezi bude ovakav jedan obrok.

Prepeličja jaja

Još jedan veoma dobar izvor belančevina i gvožđa su jaja prepelice koja su bogata mikronutrijentima i sadrže Omega - 3 masne kiseline kao i vitamin E, koji je odgovoran za apsorpciju masti u organizmu. Prepeličja jaja možete pronaći u gotovo svim supermarketima, a u kombinaciji sa svežim povrćem mogu predstavljati idealan (i "instagramičan") doručak.

Švapski sir

Sve popularniji švapski sir još jedna je od namirnica koja našoj kosi može nadomestiti nedostatak belančevina, ali i kalcijuma koji vlasima daje čvrstinu i zdravlje. Švapski sir možete pripremiti za doručak ili večeru u kombinaciji sa voćem ili prelivom od karamele, a samo 100 do 150 grama po obroku zadovoljavaju dnevnu normu potreba našeg organizma za ovim nutrijentima. Primetićete kako vaša kosa postaje meka, jaka i svilenkasta.

Nar

Za usvajanje gvožđa iz ishrane organizmu su potrebni i takozvani ko-faktrori, vitamini koji omogućavaju nesmetano odvijanje biohemijskih procesa, a jedan od najvažnijih vitamina je vitamin C. Da biste svom organizmu pomogli da apsorbuje gvožđe, počastite ga jednim narom - on je bogat ne samo vitaminom C, već i vitaminima A i E, a uz to je poznat i kao veoma snažan antioksidans koji nas štiti od razvoja ćelija kancera.

Seme lana

Pored dobro poznatog pozitivnog dejstva na sistem za varenje i probavu, lan ima još jedan benefit za naše zdravlje i lepotu, a sve to zahvaljujući cinku i bakru koji su veoma značajni u prevenciji pojave sedih vlasi. Takođe, semena lana bogata su i Omega – 3 masnim kiselinama koje pozitivno utiču na ženski hormonalni panel. Što se tiče upotrebe lana u ishrani, za najbolji učinak preporučuje se da se ona upotrebljavaju sveža, prethodno samlevena u blenderu, a možete ih pomešati sa kefirom i dodati malo sezonskog voća za bogatiji ukus i više vitamina.

Šargarepa

Šargarepa je veoma značajan izvor karotenoida, pigmenta koji je odgovoran za prirodnu zaštitu od ultraljubičastih zraka, a pored toga ona poboljšava i stanje kože i kose, dajući im sjaj i neophodnu hidrataciju, pa tako dlaka postaje manje lomljiva i suva. U svom plodu šargarepa sadrži i veliku količinu vitamina C i E, a ukoliko u svoju ishranu uključite samo 200 grama ovog povrća dnevno, primetićete vidljive rezultate kada je kvalitet kose u pitanju i prevenirati njeno opadanje naročito u prolećnoj i jesenjoj sezoni. Ali, ne zaboravite da se vitamini A i E usvajaju samo u kombinaciji sa masnoćama, te prilikom pripreme salate ili nekog drugog jela sa šargarepom ne zaboravite da dodate i malo putera ili maslinovog ulja – vaša koža i kosa će vam reći "hvala".

Maslinovo ulje

Da bi se keratin zadržavao u dlaci važnu ulogu igraju i lipidi koji okružuju samu dlaku, a maslinovo ulje je sjajan izvor polizasićenih masnih kiselina koje stimulišu procese ishrane i hidratacije temena glave. Zahvaljujući korisnim mastima iz maslinovog ulja učvršćuje se struktura vlasi, a na njihovoj površini formira se zaštitni sloj koji dlaku štiti od štetnih stresora iz okruženja, između ostalog i ultraljubičastih zraka. Verovali ili ne, svega 2 supene kašike maslinovog ulja mesečno imaju sposobnost da poboljšaju kvalitet kose i kože glave, a vlasi učine blistavim i čvrstim.

image