Magazin

"Pravilo 5+3" za bolju organizaciju i manje stresa

Kada planiramo zadatke nije dovoljno napraviti samo dobar raspored aktivnosti, već i biti realističan - šta je neka norma koju je moguće ispuniti tokom dana, a šta je prosto nemoguće uklopiti u 24 časa i pritom ne pregoreti. Psiholozi su otkrili veoma efikasno pravilo planiranja koje su nazvali Pravilo 5+3", a mi vam otkrivamo o čemu se radi i kako ono pomaže u organizaciji.
"Pravilo 5+3" za bolju organizaciju i manje stresa© Canva / Ron Lach

Dešava se da nas umor savlada još u fazi planiranja, a zadaci koje smo rasporedili za danas "vise nad glavom" i čekaju da se pokrenemo maltene do podneva. Psiholozi smatraju da je ovakva pojava sasvim prirodna, jer previše obaveza može dovesti do izgaranja i pre nego što počnemo da se njima bavimo, od samo razmišljanja i odugovlačenja, a zatim ostatak energije utrošimo da se naterao da krenemo, i tako u krug.

Kako radi "Pravilo 5+3"

Zbog čega je tajna uspeha upravo u ovim brojevima? Sve je i više nego jednostavno, a prema mišljenju psihologa, dnevno treba da imamo najviše osam zadataka, a njihovo raspoređivanje trebalo bi da izgleda ovako:

Jedan glavni zadatak - jedan od osam zadataka treba da bude glavni, onaj koji će biti prioritetan bez obzira na sve, i koji ćete po svaku cenu završiti

Jedan važan zadatak - važnom zadatku udelićete najviše vremena, a on može biti kako poslovne prirode, tako i nešto iz oblasti ličnog razvoja

Obični zadaci - tri obična zadatka koja ne zahtevaju posebnu pažnju su norma, sve ostalo je preterivanje na uštrb produktivnosti i sreće

Preostala tri zadatka - neka budu nešto što baš volite da radite, na primer hobi ili kućni poslovi u kojima uživate.

"Pravilo 5+3" najbolje radi ukoliko svoje obaveze pišete uveče za ujutru, a prilikom sastavljanja plana nemojte zaboraviti najvažniji deo formule: glavni zadatak radite obavezno, sa najviše fokusa i najduže, a obične lagano i bez žurbe, po redosledu.

Pravilo prenosa zadataka - kako rasteretiti spisak obaveza bez griže savesti

Ukoliko vas neprestano prati osećaj da ste preplavljeni obavezama i nemate vremena ni za sebe, a kamoli za druge, pokušajte da u svoju rutinu uključite takozvano "pravilo prenosa": zapišite na papir pet zadataka od najvažnijeg do najmanje važnog, a zatim pustite da taj spisak "odleži" dok svoj fokus premestite na nešto drugo.

Kada se vratite spisku, pogledajte ga još jednom i razmislite koje obaveze sa spiska se možete "odreći" odnosno skinuti je sa spiska bez posledica, a zatim to i uradite – ili je prebacite za sutra ili neki drugi dan tokom nedelje, ili je potpuno izbrišite sa spiska. Ovakvo prenošenje obaveza pokazalo se kao veoma efikasno u borbi sa stresom i izgaranjem.

image