Magazin

Pet postupaka koji mogu uništiti prijateljstvo

Postoje prijatelji za ceo život - sa njima prevazilazimo sve prepreke, slavimo pobede i proživljavamo poraze, a postoje i oni sa kojima nam se životni putevi raziđu nakon nekog vremena, koje povredimo ili koji svojim postupcima povrede nas. Šta ne bismo smeli činiti ukoliko želimo da prijateljstvo zadržimo?
Pet postupaka koji mogu uništiti prijateljstvo© Canva / Canva Natural Women

Iako se kaže da sa pravim prijateljima treba deliti sve, postoje pojedine situacije koje mogu da pokvare čak i najbolja i najčvršća prijateljstva. Svi smo mi različiti i svako od nas ima svoje etičke norme: ono što je za nekoga normalno, drugima je narušavanje ličnih granica, i zato je jako važno prijateljstvo posmatrati ne samo iz svoje, već i iz perspektive druge strane, kako bi odnos bio dobar i dugoročan.

Pozajmljivanje novca

Postoje brojne poslovice na temu novca i prijateljstva, a onu najpoznatiju "Ako želiš da izgubiš prijatelja samo mu pozajmi novac" znaju gotovo svi. Ovde se može raditi o različitim sumama novca, a posledice mogu biti raznolike - od banalne svađe, pa sve do potpunog prekida prijateljstva, i iako je ponekad jednostavnije svoje neplanirane troškove "pokriti" iz prijateljskog budžeta, to nije najsjajnija odluka koju možete doneti. Zbog čega? Pre svega, prijatelji nisu predstavnici banke, oni su naši bliski ljudi u odnos sa kojima ni po koju cenu ne treba uplitati formalnosti poput novca: na samom početku možete ih staviti u neprijatnu situaciju samim traženjem pozajmice, a kasnije, ukoliko okasnite sa vraćanjem duga u neprijatnu situaciju da vam svoj novac traže nazad. Zato svoj budžet planirajte pažljivo i bez oslanjanja na druge ljude - biće lakše i vama, ali i vašim prijateljima.

Ulazak u emotivne ili seksualne odnose sa bivšim partnerima prijatelja

Iako je ovakva situacija dosta škakljiva, u praksi se često možemo susresti sa njom, i nije važno da li ste počeli da se zabavljate sa nekim iz davne prošlosti ili "svežim" bivšim ili bivšom, vaš prijatelj ovakav postupak može doživeti kao izdaju. Stavite se u cipele druge osobe i zamislite samo da se vaš bivši partner ponovo pojavljuje na prijateljskim okupljanjima i proslavama, ali ovaj put u svojstvu partnera vašeg prijatelja: koje emocije bi u vama budila takva slika? Pritom, slična situacija među prijateljima pravi i određeni jaz, premda deljenje "slatkih" tajni postaje nemoguće, a može se javiti i ljubomora.

Prijateljstvo sa povlasticama

Ma koliko simpatično zvučalo i na prvi pogled se činilo kao zadovoljavajuće rešenje, intimni odnosi sa prijateljima najčešće se završe gubitkom prijateljstva. U prijateljskim odnosima neguju se emocije i zajednički interesi, a prelazak te imaginarne granice sa sobom nosi sasvim drugačije emocije, obaveze i promenu navika. Štaviše, jedan od prijatelja (ako ne i oba) može razviti i osećaj zaljubljenosti, a kada naiđe na obijanje druge strane izlaz iz te situacije samo je jedan - prestaje sve, pa i prijateljstvo.

Ulazak u ulogu "roditelja"

Kvalitetno prijateljstvo zahteva jednakost, a između podrške i savetovanja sa jedne, i uloge "roditelja" sadruge strane, tanka je linija. Često se dešava da jedna strana svoje mišljenje ili želju da pomogne nameće drugoj, a netraženi saveti i "učenje" kako se živi u stvarnosti imaju kontra-efekat koji na prijateljstvo utiče veoma negativno - drugoj strani može se učiniti da je vaša kritika toksična i isuviše nametljiva čak iako je iz najbolje namere, te su procena okolnosti ali i svest o tome da nismo superiorni u odnosu na drugu stranu od velike važnosti za održavanje zdravog prijateljstva.

Gde počinje posao, tu prestaje prijateljstvo

U poslovne poduhvate možete "uletati" sa poznanicima, ali ne i sa prijateljima. Biznis podrazumeva mnoštvo stresnih situacija, i upravo iz tog razloga postoje poslovni odnosi, u kojima rukovodstvo ima odrešene ruke za donošenje važnih poslovnih odluka ili davanje otkaza zaposlenom koji ne ispunjava očekivanja. Sa druge strane, uplitanjem prijateljstva u biznis, granice postaju mutne, a donošenje teških odluka još teže: zamislite samo da se vaš prijatelj ne zalaže dovoljno za posao i treba da mu date otkaz, a znate da je u teškoj materijalnoj situaciji i da taj posao hrani i njega i njegovu porodicu - vaš prag tolerancije pomera se zbog prijateljskog odnosa koji imate, a posao trpi posledice nedonošenja ispravne odluke.

image