Magazin

Dijeta ruskih balerina: Kako se hrane najbolje balerine sveta

Vitka linija, tanak struk i zategnute noge zaštitni su znak zvezda ruskog baleta, koje su oduvek važile za najnežnija i najkrhkija stvorenja. Njihova ishrana neprestano je predmet spekulacija: čime se hrane najbolje balerine sveta kako bi sačuvale liniju i kojih se pravila pridržavaju?
Dijeta ruskih balerina: Kako se hrane najbolje balerine sveta© Canva / Eugene_EM

O dijetama ruskih balerina, njihovom rasporedu i "crnoj listi" namirnica u svetu baleta neprestano se vode polemike. Ukoliko ste isprobali već bezbroj dijeta koje nisu donele očekivane razultate, možda će baš ovaj režim ishrane koji je osmišljen posebno za ruske balerine biti "pun pogodak", premda nije komplikovan, a zasnovan je na fokusiranju na jednu vrstu namirnica svakoga dana. Prema rečima onih koji su je isprobali, gubi se i do pet kilograma nedeljno. 

Nedeljni jelovnik ruskih balerina

Prvi dan - povrće

Tokom prvog dana dijete konzumira se samo povrće, a njegova količina nije ograničena: možete pripremati salate, grilovano povrće ili ga poslužiti prokuvano, a ono što je najvažnije je da prilikom pripreme obroka ne koristite ulje, so, niti bilo kakve ljute začine.

Drugi dan - meso

Drugog dana dijete ruske balerine svoju ishranu baziraju na mesu, a preporuka je da se korisni nemasno, belo meso piletine ili ćuretine. Ukupno je dozvoljeno pojesti 800 grama mesa koje je potrebno rasporediti ravnomerno u nekoliko porcija tokom dana.

Treći dan - voće i mlečni proizvodi

Treći dan dijete ruskih balerina bazira se na voću i mlečnim proizvodima, a preporuka nutricionista je da se izbegava mleko, a akcenat stavi na kefir ili jogurt. Unos voća organičen je do jednog kilograma, a izbor je samo na vama.

Četvrti dan - supa

Tokom četvrtog dana dijete na redu je potpuna detokcikacija tela, a najbolji način za to je konzumacija što više tečnosti. Tečna hrana veoma dobro utiče na metabolizam i ubrzava sagorevanje masnoća. Ruske balerine svoju ishranu četvrtog dana baziraju na supama, a dnevni limit određen je samo njihovim apetitom - mogu je jesti u neograničenim količinama dokle god im prija.

Peti dan - riba

Poput drugog dana dijete, kada se ishrana zasnivala na mesu čija ukupna količina ne bi trebalo da prelazi 800 grama u toku dana, peti dan posvećen je ribi. Maksimalnu dozvoljenu količinu potrebno je podeliti u tri obroka, a kao dodatak jelima koriste se zelena ili kupus salata, pri čemu za njih ograničenja nema.

Šesti dan - kaše

Kako nedelja primiče kraju, tako se i ishrana menja, a na trpezi ruskih balerina šestog dana nalaze se kaše. U obzir dolaze ovsena, heljdina ili pirinčana kaša, a tokom dana njihov unos treba ograničiti na 700 grama.

Zlatna pravila ishrane ruskih balerina

Ipak, ovakav režim ishrane ne primenjuju baš sve balerine: pojedine se samo pridržavaju određenih pravila u ishrani koje ne uključuju restriktivna ograničenja i posebne dijete.

  • Pravilo broj 1 - voda je najvažnija! Dnevni unos vode ne bi trebalo da bude manji od jednog i po litra dnevno, a "lajfhak" koji primenjuju ruske balerine može pomoći i vama: ukolio zaboravljate da pijete vodu, unapred je rasporedite u nekoliko čaša koje ćete staviti na vidno mesto, tako da vam "bodu oči" tokom dana.
  • Pravilo broj 2 - tečna hrana odnosno supa nije predjelo, već glavno jelo. Obratite pažnju i na to da supa bude bistra - knedle, testenina za supu i dodaci poput krompira i hleba samo će "pokvariti" vaš obrok.
  • Pravilo broj 3 - iako je ishrana ruskih balerina rigorozna, ona ne isključuje važne nutrijente: jelovnik mora biti raznovrstan i uključuje i belančevine, i masti i ugljene hidrate.
  • Pravilo broj 4 - so je beli otrov. Iz ishrane nije neophodno izbaciti začine, ali je konzumacija soli i za balerine, i za supermodele zabranjena.
  • Pravilo broj 5 - balerine često ishranu zasnivaju i na jednoj vrsti belančevina tokom obroka: ili iz mlečnih proizvoda, ili iz namirnica životinjskog porekla, ili iz biljnog. Njihovo mešanje nepovoljno utiče na varenje.
  • Pravilo broj 6 - standardnu porciju je potrebno prepoloviti, to jest, ukoliko se ne menja unos namirnica, potrebno je promeniti njihovu količinu. Premda ovakva promena organizmu može biti "šokantna", nutricionisti preporučuju da se ona implementira postepeno: obrok podelite na dve porcije i jednu pojedite kod kuće, a drugu kada stignete na posao. Ovakav režim pomaže želucu da se navikne na manje porcije, a uskoro i potpuno "odrekne" drugog dela obroka.
  • Pravilo broj 7 - na "crnoj listi" balerina nalazi se majonez, ali i sosevi koji sadrže majonez.

Maja Plisecka je imala posebnu dijetu

Jedna od najvećih zvezda ruskog baleta, čuvena Maja Plisecka, svoju ishranu nije zasnivala na uobičajenom jelovniku koga su se pridržavale druge balerine. Zapravo, Plisecka se hranila potpuno normalno, gotovo kao i svi ostali: za doručak je jela kašu, za ručak supu od povrća ili salatu, a večera se bazirala na ribi sa dodatkom pirinča ili heljde. Za užinu je uvek imala neku voćku ili povrće.

image