Magazin

Gvinet Paltrou na meti kritika - da li "velnes" saveti poznatih podstiču poremećaje u ishrani

Video holivudske flumice Gvinet Paltrou, koja opisuje svoj režim ishrane (kafa za doručak, bujon za ručak i povrće za večeru), privukao je mnogo pažnje na društvenim mrežama. Mnogi se bune da "zdrav" stil života glumice ne bi trebalo da se reklamira.
Gvinet Paltrou na meti kritika - da li "velnes" saveti poznatih podstiču poremećaje u ishrani© Pexels/Karolina Grabowska

Glumica je podelila svoju dnevnu rutinu vežbanja i ishrane na podkastu, koji je kasnije bio objavljen na TikTok, opisujući da obraća pažnju na detoksikaciju, primenjuje fasting, pije kafu za doručak, jede supu za ručak i voli da večera povrće. Uz to, trudi se da sat vremena dnevno izdvoji vreme za vežbanje, bilo da je to šetnja ili pilates. U drugom klipu govori kako obožava da prima vitaminske infuzije, jer se posle njih oseća "veoma dobro".

Paltrou je više puta bila kritikovana od strane javnosti kada bi otvoreno razgovarala o svojim dijetetskim navikama, a isto se dogodilo i ovaj put. Oba TikTok videa imaju na hiljade komentara i korisnici dele svoja mišljenja o striktnom režimu zvezde.

"Da li je izgladnjivanje novi velnes trend?"

"Zašto joj treba 'detoks' ako ništa ne jede?"

"Postavljanje ovakvog klipa promoviše poremećaje u ishrani... Kafa i bujon od kostiju nisu zamena za hranu."

"Možda joj ne bi trebalo toliko vitaminske infuzije kada bi više jela."

Skoro svi komentari se slažu da video klip prikazuje simptome poremećaja u ishrani kao poželjne velnes ciljeve. Pojedini korisnici pišu da im je drago što se kolektivna svest po pitanju dijeta i mršavljenja menja, kao i da reklamiranje režima poput onog koji Paltrou primenjuje nije dobro za fizičko, ali ni mentalno zdravlje.

Međutim, javili su se i oni koji razumeju ovu težnju za vitkim izgedom i mladošću, pa je jedna TikTok korisnica, koja je u istim godinama kao glumica, napravila sopstveni klip kao odgovor na brojne kritike navedenog režima. Objasnila je da žene, pogotovo u menopauzi, mogu imati velike probleme sa težinom. Holivudske zvezde osećaju poseban društveni pritisak da ostanu vitke, pogotovo one koje su bile poznate devedesetih godina (kada je heroin šik bio na vrhu). Dodaje da, u slučaju da slavne ličnosti odluče da prirodno stare i "prihvate sebe onakvim kakve jesu", dobijaju žestoke uvrede i osude javnosti zbog fizičkog izgleda, tako da mnogi imaju potrebu da održavaju stroge režime.

Obe strane imaju validne argumente - ekstremne dijete ne bi trebalo da budu jedini odgovor za mršavljenje, pogotovo ne bez nadzora fitnes i dijetetskih stručnjaka. S druge strane, veliki pritisak koje žene osećaju da ostanu vitke se ne može zanemariti, a čak i kada to pokušavaju da rade (kao Gvinet), mnogi i dalje komentarišu njen fizički izgled na negativan način. Komentari opisuju da, iako se Paltrou trudi da ostane vitka, izgleda "staro i bolesno".

Drugim rečima, nemoguće je pobeći od kritika i zbog toga je najvažnije obraćati pažnju na sopstveno zdravlje, koje bi trebalo da uvek bude prioritet. U slučaju da postoji želja za menjanjem fizičkog izgleda kroz novi režim ishrane i fitnes rutine, najbolje je tražiti stručnjaka koji će udeliti savete koji odgovaraju pojedincu i ne dovode zdravlje u opasnost.

image