Magazin

"Sindrom kralja Čarlsa": Da li su otečene ruke posledica bolesti

Krunisanje kralja Čarlsa Trećeg nije samo propratila priča o dijamantskoj kruni, skiptaru i svilenom ogrtaču, već se po mnogim tabloidima širom sveta, kao i po društvenim medijima polemisalo i o njegovim natečenim i crvenim rukama i prstima. Da li je kralj bolestan i da li bi svi koji imaju ovakve simptome trebalo da se zabrinu?
"Sindrom kralja Čarlsa": Da li su otečene ruke posledica bolestiGetty © WPA Pool

Mnogi komentatori na društvenim mrežama su spekulisali da kralj Čarls ima neko specifično zdravstveno stanje koje utiče na njegove prste i šake. Dakle, da li su natečene ruke nešto zbog čega treba da brinete?

"Svi toliko pričaju i bave se pretpostavkama o otečenim rukama, ali fotografije ne otkrivaju mnogo. Kada bi lekari mogli da dijagnostikuju svakog pacijenta samo na osnovu fotografije, samo bi vas zamolili da im pošaljete sliku. Ali, malo je verovatno da će doktor tako uspeti - zaista nema smisla da se ovo radi", rekao je doktor Niš Manek za Bi-Bi-Si Sajens Fokus (BBC Science Focus).

Drugim rečima, nije moguće postaviti dijagnozu nijednoj osobi, pa ni kralju Čarlsu, samo gledajući slike. Ali, da li bi trebalo da budete zabrinuti ako imate crvene i otečene prste ili ruke? I koje informacije mogu biti potrebne lekaru da postavi dijagnozu?

Šta je uzrok crvenim i otečenim rukama

"Sigurno ne postoji uvek neko oboljenje koje je povezano sa otečenim prstima ruku. Ako imate velike prste, možda jednostavno ovako izgledate i to ne mora nužno da ukazuje na bilo koje stanje koje treba dijagnostikovati. Međutim, ako primetite da su vam ruke više otekle ili crvenije nego obično, preporučuje se da razgovarate sa svojim lekarom", kaže doktor Garet Naj naglašavajući da otečene ruke nisu nužno razlog za uzbunu.

Crvene ili otečene ruke mogu biti simptom mnogih različitih stanja, ali neka uobičajena uključuju:

1. Edem ili "zadržavanje tečnosti"

Edem je stanje u kojem telo zadržava tečnost u udovima, što dovodi do oticanja pogođenog područja. Ovo je posebno često u nogama i gležnjevima, ali povremeno može biti prisutno i na prstima.

"Kada to područje otiče, vrši pritisak na osnovna tkiva i kožu, što dovodi do pojave crvene boje. Edem je veoma često stanje koje uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je sposobnost sistemske kontrole tečnosti ograničena", kaže doktor Naj.

2. Daktilitis

Daktilitis je teška upala tetiva i zglobova prstiju na rukama ili nogama, koja im daje izgled nalik debelim kobasicama, pa se nekada izgled ovakvih prstiju u narodu upravo tako i zove "kobasičasti prsti".

"Stanje koje se najčešće povezuje sa otečenim prstima je daktilitis koji se najčešće primećuje kod onih sa artritisom. Daktilitis je jedinstven, jer otok ostaje čak i ako je osnovna upala kontrolisana - ako lekovi leče stanje, delovi tela i dalje mogu izgledati upaljeno i biti crveni", kaže doktor Garet Naj.

3. Giht

Oblik inflamatornog artritisa, giht može izazvati iznenadni jak bol i otok. To je stanje uzrokovano taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima koji izazivaju bol i otok. Giht, međutim, ima tendenciju da utiče samo na pojedinačne zglobove, a ne na celu ruku.

Drugi uzroci

Drugi neuobičajeni uzroci otečenih ruku mogu uključivati ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, tvrdi doktor Naj. Određeni lekovi, kao što su lekovi za krvni pritisak ili steroidni lekovi, mogu izazvati oticanje kao retku nuspojavu.

Zašto lekori ne mogu da dijagnostifikuju bolest na osnovu fotografije

Medicinski stručnjaci imaju jedan ključni savet o spekulisanju o zdravlju slavnih ličnosti isključivo na osnovu fotografija: Nemojte to da radite. Kako objašnjava doktor Niš Manek, koliko god da imate detaljne fotografije ili video zapise osobe, ove slike neće otkriti suštinske informacije.

"Na osnovu fotografije ne možete da procenite kako se osoba oseća, a to je najvažniji faktor koji bi trebalo uzeti u obzir u radu sa pacijentom", kaže doktor Manek.

Mišljenje ova dva lekara je da je za dijagnozu navedenih stanja potrebno odraditi mnogo testova. Ali, postoje i mnogi drugi faktori koje treba uzeti u obzir, a koji se ne vide na prvi pogled, kao što je na primer osećaj i jačina bola kod pacijenta. Čak i kada bismo slali fotografije svom lekaru opšte prakse, on bi takođe želeo da razgovara sa nama, ali bi mu bile potrebne i dodatne informacije, kao i da razmotri vašu medicinsku i porodičnu istoriju. "Kada biste mogli da dobijete razumnu dijagnozu na osnovu slike, naši poslovi bi bili mnogo lakši", slažu se doktor Naj i doktor Manek.

Čini se da je sveprisutnost medija, socijalnih mreža i interneta koji sve to objedinjuju, ponovo pokazao da u današnje vreme svako ima mišljenje o svemu koje želi da podeli sa ostatkom sveta. Na toj listi našla su se i tumačenja medicinskih stanja i to ni manje ni više jednog kralja. Nešto što je nekada bilo nezamislivo, u ovom trenutku deluje kao da je postalo uobičajeno. Ali, ono što se može naučiti iz ovog slučaja je da ako ste zabrinuti za svoje zdravlje jer vas podseća možda na stanje neke poznate osobe koju imate priliku da vidite, najbolje je da se obratite lekaru, a ne tabloidima ili društvenim mrežama. 

image