Magazin

Objavljena je pozivnica za krunisanje kralja Čarlsa: Šta označavaju simboli na njoj

Bakingemska palata juče je objavila kako će izgledati pozivnice za krunisanje kralja Čarlsa III u Vestminsterskoj opatiji sledećeg meseca. Sadrži elemente britanskog folklora, kao i asocijacije na kraljevu ljubav prema prirodi.
Objavljena je pozivnica za krunisanje kralja Čarlsa: Šta označavaju simboli na njojGetty © Christopher Furlong

Pozivnicu jarkih boja i pažljivo nacrtanih detalja izradio je heraldičar Endru Džejmison, dizajner grbova i iluminiranih rukopisa. Na konkurs je poslao crno-belu skicu a kako nije postojalo određeno pravilo koje su učesnici morali da poštuju, umetnik je odlučio da inspiracija bude ljubav koju kralj Čarls ima prema prirodi i baštenstvu, objasnio je za "Telegraf".

"Nisam siguran da li ću prisustvovati ceremoniji, ali dovoljno mi je što imam priliku da budem deo ovog velikog istorijskog trenutka," izjavio je.

Pozivnicu će primiti više od dve hiljade gostiju i biće odštampane na recikliranom papiru sa zlatnim detaljima. Izrađena je u kombinaciji akvarela i gvaš tehnike (pigmenti pomešani sa belom bojom, gušći od akvarela). Naslikane su različite vrste flore i faune, a među cvećem se nalaze četiri cvetna simbola Ujedinjenog Kraljevstva: ruža, detelina, čkalj i narcis

Ostalo cveće koje ukrašava obode pozivnice predstavlja livadu na kojoj je svaki cvet naslikan je u grupama od tri, budući da je kralj treći po redu britanski monarh sa imenom Čarls: Čarls I vladao je od 1625. godine pa sve do njegovog pogubljenja 1649. godine, Čarls II od 1660. do 1685. godine, dok je Čarls III zvanično kraljevske dužnosti preuzeo nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

Na poljani "rastu" sledeće biljke:

Đurđevak, inače omiljeni cvet pokojne Elizabete II – za povratak sreće

Različak – za nadu i iščekivanje

Šumske jagode, koje su deo obožavanog kraljevskog dezerta (jagode sa vanila kremom)

Grančice ruzmarina – za uspomenu i dugo sećanje

Takođe, prikazane su i četiri biljke koje predstavljaju nacionalne simbole Velike Britanije:

Detelina – zaštitni znak Severne Irske,

Čičak – nacionalni cvet Škotske,

Žuti narcisi – kao asocijacija na Vels,

Tudorska ruža – koja predstavlja Englesku.

Endru je izjavio da je slova dizajnirao po uzoru na stare italijanske renesansne rukopise. U levom i desnom gornjem uglu se nalaze grbovi kralja Čarlsa i Kamile, koja je prvi put nazvana kraljicom natpisom na ovoj pozivnici.

Simbolika je i u životinjama

Prema izveštaju Bakingemske palate, na "livadi" koja uokviruje pozivnicu prikazani su leptiri, bubamare, kao i ptice carić i crvendać. Ništa nije slučajno - pčele već decenijama unazad zauzimaju počasno mesto u životu Vindzora, a postoji i viševekovna tradicija saglasno kojoj se pčele informišu o smrti monarha. Leptiri su jasna asocijacija na nove početke, bubamare simbolično predstavljaju sreću, a ptičice carić i crvendać su simbol ponovnog rađanja.

Takođe, Džejmison je u svoju ilustraciju uključio i druge životinje, a svaka od njih ima svoje značenje. Lav je simbol Engleske, ali i oličenje hrabrosti, snage i kraljevstva. Jednorog je nacionalna životinja škotske koja se pojavljuje i na kraljevskom grbu. Vepar je predstavljen na Kamilinom grbu, a preuzet je sa grba njenog oca, majora Brusa Šanda.

Na dnu pozivnice se nalazi Zeleni čovek, koji u britanskom folkloru predstavlja početak proleća, nove faze života i preporod. Nosi krunu napravljenu od gloga, hrasta i bršljena. Zeleni čovek je predstavljan na različite načine kroz istoriju i smatra se da je figura paganskog porekla, ali se ipak može videti kao motiv na mnogim crkvama. Zbog toga se nekada naziva "mostom između paganizma i hrišćanstva".

Mnogi smatraju da aktuelna pozivnica podseća na bajkovitu pozivnicu koju je kralj Čarls dobio prilikom krunisanja kraljice Elizabete 1953. godine, kada je imao samo četiri godine, ali autor je izjavio da su sve moguće sličnosti poptuno slučajne.

image