Magazin

Veštačka inteligencija najviše ugrožava poslove na kojima rade žene

I dok veštačka inteligencija izaziva preokret u sveukupnoj radnoj snazi, tehnologija će neproporcionalno zameniti poslove koje obično obavljaju žene, na pozicijama poput - sekretarice, zaposlenih u računovodstvu.
Veštačka inteligencija najviše ugrožava poslove na kojima rade žene© pexels/Pavel Danilyuk

"Distribucija polova po zanimanjima odražava pristrasnosti koje su duboko ukorenjene u našem društvu, pri čemu su žene često ograničene na uloge kao što su administrativni pomoćnici i sekretarice, piše "Blumberg", rekla je Haki Ozdenoren, ekonomista u analitičkoj kompaniji za ljudske resurse "Revelio Labs" (Revelio Labs).

Ova kompanija je identifikovala poslove koje će najverovatnije zameniti veštačka inteligencija na osnovu studije Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja. Zatim su identifikovali rodnu strukturu tih poslova i otkrili da mnoge od njih uglavnom rade žene, kao što su zaposleni u oblasti računovodstva, referenti za obračun zarada i izvršni sekretari.

Napredak u oblasti veštačke inteligencije pogoršava rodne razlike u globalnoj radnoj snazi, gde kompanije razmatraju smanjenje broja zaposlenih i korišćenje generativne veštačke inteligencije u svom radu. "International Business Machines Corp" je nedavno objavio da neće za sada koristiti veštačku inteligenciju na poslovima koji se lako mogu zameniti njom, kao što su to poslovi u oblasti ljudskih resursa. A izvršni direktor ove kompanije, Arvind Krišna, predviđa da bi čak 30 posto ovih pozicija moglo biti zamenjeno automatizacijom tokom pet godina, što bi potencijalno dovelo do gubitka oko 7.800 radnih mesta.

Veća je verovatnoća da će veštačka inteligencija preuzeti "ponavljajuće" poslove kakve uglavnom imaju žene. Na primer, Čet GiPiTi može brzo da pretražuje, pregleda i sumira velike količine teksta, zadatke za koje bi obično ljudima trebalo mnogo više vremena. Takav posao je  prilikom regrutovanja novih zaposlenih, a veštačka inteligencija može automatizovati proces sortiranja biografija, zadatak koji je nekada zahtevao više ljudi.

Ali to ne znači da su drugi visokokvalifikovani radnici sigurni u vezi sa svojim poslovima. Preliminarno istraživanje takođe pokazuje da generativna veštačka inteligencija može uticati na zanimanja sa visokim platama više od netradicionalnih radnih mesta u proizvodnji.

Takođe, napredak koji se očekuje razvijanjem AI, pruži će mogućnost prekvalifikacije, koji će biti ključan za žene koje žele da promene svoj posao. Na taj način može da se iskoristi razvoj veštačke inteligencije na pozitivan način, smatraju stručnjaci.

image