Magazin

Veštačka inteligencija procenjuje kandidata na intervjuu za posao

Poslodavci koriste veštačku inteligenciju za procenu video intervjua za posao, procenjujući sve, od stava do komunikacijskih veština kandidata. Možda znate da veštačka inteligencija može skenirati vaš Si-Vi kada se prijavite za posao, ali da li ste spremni da AI procenjuje i vaš intervju?
Veštačka inteligencija procenjuje kandidata na intervjuu za posao© freepik/fullvector

U zavisnosti od softvera koji se koristi, AI može da proceni komunikacijske veštine kandidata, veštine rešavanja problema, inicijativu, profesionalizam i stav, prenosi "Vašington post". 

Poslodavci uglavnom koriste softvere kada otvaraju radna mesta koja privlače veliki broj zainteresovanih ili kada žele da popune stotine radnih mesta istovremeno. Neki ga koriste za osobe koje su na početnim nivoima, čijim biografijama možda nedostaje relevantno iskustvo.

Iako neke kompanije, često veliki poslodavci, godinama sprovode intervjue uz pomoć veštačke inteligencije, ovakva tehnologija još uvek nije široko prihvaćena, smatra Ranija Stjuart, analitičar tehnologije za zapošljavanje u kompaniji za istraživanje tržišta. Procenjuje se da između 20 i 50 posto organizacija širom sveta koristi veštačku inteligenciju u nekom delu procesa zapošljavanja, a da će se usavršavanjem tehnologije ovaj procenat povećati.

Kako ovi intervjui funkcionišu

Kandidatima se postavljaju pitanja, bilo tekstualna ili u vidu video snimaka koje su napravili regruteri. Sistem snima video odgovore kanidata, često im daje vremensko ograničenje (od minut ili više), a neki poslodavci im dozvoljavaju da ponovo snime odgovore na neka pitanja. Kada se intervju snimi i pošalje kompaniji, AI analizira video tražeći određene veštine ili osobine koje je tražila kompanija. 

Iako tvorci softvera kažu da kontinuirano rade na poboljšanjima kako bi pokušali da eliminišu potencijalnu diskriminaciju, tehnologija nije savršena. Stručnjaci se brinu da bi veštačka inteligencija mogla nepravedno da eliminiše kandidate ili da ih negativno oceni, ukoliko su neurodivergentni ili imaju neku govornu manu, kao i kada se prijavljuju na posao u kompanijama u kojima se ne govori njihov maternji jezik. 

"Ne dozvolite da budete zastrašeni. Kontrola je i dalje u vašim rukama", kaže Marsi Kirk Holand, izvršna direktorka Centra za stažiranje i karijeru na Univerzitetu Kalifornije.

Evo nekoliko saveta kako da se pripremite i prođete dobro na ovakvom intervjuu za posao:

Proveriti sva tehnička podešavanja pre početka intervjua

Tehnički problemi ne utiču samo na procenu veštačke inteligencije, već mogu da utiču na izbor, ukoliko je čovek taj koji će na kraju gledati snimak. Zato bi se trebalo uveriti da je dobra internet veza, da je uređaj priključen na punjač, da je dobro osvetljenje koje ne baca senku na lice. Obavezno proveriti koji nivo osvetljenja i ugao je najbolji za lice, uložiti u veb kameru dobrog kvaliteta i mikrofon, a iza sebe postaviti čistu, urednu pozadinu, u boji koja laska tenu. Proveriti podešavanja za operativni sistem koji se koristi kao i brzinu internet protoka informacija. 

Svakako bi trebalo da se odgovori na pitanja snimaju u tišini bez drugih ometajućih zvukova, poput drugih ljudi, TV uređaja, muzike itd. 

Obući se profesionalno i biti fokusiran

Ako AI procenjuje intervju, onda ne bi trebalo da bude važno šta neko nosi ili radi, zar ne? Pogrešno. Neki softveri takođe uzimaju u obzir šta je kandidat obukao. Profesionalno oblačenje pomaže da se napravi video koji dobro izgleda. Ne zaboraviti da će nekada i ljudski faktor odlučivati, jer se dešava da neki poslodavci gledaju ponovo video snimke nakon procene softvera, kako bi odredili ko nastavlja dalje.

Uraditi domaći, istražiti kompaniju

Kao i kod svakog intervjua, uraditi istraživanje unapred. Uveriti se ne samo da ovaj posao i firma odgovaraju, već i da se sazna šta traže i šta može da se očekuje. Ovo će pomoći da se stekne bolja predstava o tome kako sadašnji zaposleni, sarađuju sa kompanijom. Takođe bi trebalo da pruži uvid u to šta kompanija ceni i koja su njihova očekivanja od radnika. Ukoliko se osoba prijavljuje za nekoliko poslova istovremeno, istraživanje će pomoći da se memoriše kojoj kompaniji se daje intervju, jer kod više intervjua postoji mogućnost da se informacije pomešaju, pa je potrebno voditi evidenciju. 

Pripremiti odgovore na pitanja

Stručnjaci kažu da su u ovakvim intrvjuima često ponavljaju slična pitanja. Zato bi trebalo pripremiti ono što se želi reći. Jedno od uobičajenih pitanja je i opisivanje iskustva u određenom poslu. Intervjui često uključuju i situaciona pitanja, kao što su - "Recite nam kako ste rešili težak problem?"

AI traži i poslovne sposobnosti i veštine kao što su komunikacija, veštine rešavanja problema, timska orijentacija i inicijativa, dok se neki drugi sistemi mogu više fokusirati na stav, profesionalizam, komunikaciju i društvenost.

Uraditi nekoliko probnih snimaka

Dok neki intervjui sa veštačkom inteligencijom omogućavaju intervjuisanima da poprave svoje odgovore, stručnjaci sugerišu da se snimi nekoliko proba intervjua. Ovo može pomoći da se uoče neke loše navike, kao na primer skretanje pogleda prilikom razgovora, vrpoljenje od nervoze, korišćenje slenga u govoru, ili previše priče pre konkretnog odgovora na pitanje. 

Obraćati se kameri kao osobi 

Razgovor sa kamerom može biti neugodan, jer deluje kao da se priča "sam sa sobom". U pomoć može da posluži fotografija drage osobe koja se može postaviti u visini kamere i zatim se snimati kao da se razgovara sa tom osobom. Ovo može pomoći da pogled ne luta, da se dobije osećaj prisustva druge osobe, ali i da se stvori toplije raspoloženje, kontakt očima sa kamerom i možda izvuče i neki osmeh na interjuu, jer se sve to procenjuje. Neki softveri skeniraju video snimke prateći govor tela, lice i kontakt očima. 

Korporacije koje koriste veštačku inteligenciju smatraju da je najbolje o ovakvim intervjuima razmišljati kao o još jednom koraku u procesu zapošljavanja, ali i o tome da na je na kraju čovek taj koji bira koliko će se na njega osloniti. "AI je korak filtriranja koji pomaže ljudima da donesu konačnu odluku o zapošljavanju", kaže Lindzi Zulaga, jedna od osoba koje se bave ovakvom vrstom programa.  

 

image