Magazin

Veštačka inteligencija u službi nauke - otkrivanje kancerogenih promena pre pojave oboljenja

Istraživači su razvili sistem koji koristi veštačku inteligenciju, koja može pomoći u predviđanju budućeg rizika od razvoja raka dojke. AI mašine se koriste da pogledaju snimke i uporede ih saprethodnim, kako bi se identifikovale abnormalnosti.
Veštačka inteligencija u službi nauke - otkrivanje kancerogenih promena pre pojave oboljenja© freepik/freepik

Upotreba AI tehnologije svakoga dana nas iznenađuje, nekada šokira, a sa poslednjim vestima iz oblasti medicine, rekli bismo ohrabruje. Doktor Leri Norton, direktor Lauder centra za dojke u Memorijalnom centru za rak "Sloan Ketering", govorio je za Si-En-En o korišćenju veštačke inteligencije u otkrivanju kancera grudi.

Posmatrani su snimci sa mamografa, a naučnici su koristili veštačku inteligenciju da na osnovu upoređivanja novih i starih slika, predvide rak dojke. "Postoji mnogo abnormalnosti koje se mogu videti, ali nisu sve one rak. Ne možemo sve nazvati rakom, jer bi onda svi koji idu na mamogram išli na biopsiju...što nije praktično. Posao AI je bio da identifikuje promene kod žena koje su u visokom riziku od razvijanja raka", kaže doktor Norton.

Sa jedne strane ljudi mogu poslati pacijente na različite testove, a ono što mašine rade bolje je da pregledaju prethodne snimke i da vide da li je došlo do nekih promena. "Morate posmatrati veštačku inteligenciju kao alat za pomoć, a ne standardnu proceduru koja će zamenite radiologa", smatra Norton. Njegov savet je da se svako obrati lekaru koji će da ih pošalje na posebne testove i snimanja. 

Iako se AI odavno koristi u mnogim oblastima nauke, pa i biznisa, ovo je prvi put da su se uz pomoć nje otkrile buduće kancerogene promene.

 

image